– Ikke rettferdig med reinslakt

Landbruksminister Sylvi Listhaug krever at alle reineiere i Vest-Finnmark må slakte dyr for å tilpasse reintallet. Dette mener leder av Norske reindriftssamers landsforbund er uheldig.

Reindrift

SLAKT: Staten bruker forholdstall for å få slaktet 18.200 rein innen 1. april neste år. Politikere og Norske reindriftssamers landsforbund mener dette er uheldig og urettferdig.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Ellinor Marita Jåma

UENIG: – Forholdsmessig reduksjon er veldig uheldig, sier leder i Norske reindriftssamenes landsforbund Ellinor Jåma.

Foto: Carl Gøran Larsson / NRK

NRK Sapmi har avdekket at mange reineiere har latt flokkene sine vokse for å ha mest mulig rein før staten nå setter i verk tvangstiltak. Her kan du se alle reintallene.

Dermed blir de som allerede har tilpasset flokkene sine straffet. Staten bruker forholdstall for å få slaktet 18.200 rein innen 1. april neste år.

– Forholdsmessig reduksjon er veldig uheldig, og det er en stor svakhet i reindriftsloven og den slår urettferdig ut, sier Ellinor Jåma, leder i Norske reindriftssamenes landsforbund, til NRK.

Hun møter statsminister Erna Solberg i dag for å snakke om reintallsreduksjon.

Ronny Berg

KRITISK: – Det blir ikke rettferdig at noen ikke skal måtte ta konsekvensene, sier Frp-politiker i Finnmark Ronny Berg.

Foto: Kai Erik Bull

– Det blir ikke rettferdig at noen som ikke forholder seg til lover og regler ikke skal måtte ta konsekvensene av det, sier Ronny Berg, leder av Frp i Finnmark til NRK og fortsetter:

– Hvis dem som allerede har foretatt en reduksjon i flokken får ytterligere reduksjon på bakgrunn av at det er for mye for den enkelte siida, da vil jo dem få en dobbeltreduksjon i forhold til det de skal ha. Da blir de tapere selv om de har mindre rein enn de andre allerede i dag.

Leder i Norske reindriftssamenes landsforbund, Ellinor Jåma, er dermed enig med Berg om at bruk av forholdstall er urettferdig.