Hopp til innhold

– Fant ikke nok olje rundt Johan Castberg

Leteoperasjonen som skulle gi svar på om det blir ilandføring av olje i Finnmark, ga ikke uttellinga Statoil håpa på.

Oljerigg

Fredag offentliggjorde Statoil at letinga etter olje og gass i prospektene rundt Johan Castberg-feltet i Barentshavet, er avslutta. Men funn i to av fem brønner er midre enn selskapet håpa på.

Foto: Erik Thorberg / Scanpix

Det siste året har Statoil boret fem nye brønner rundt Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Målet har vært å finne olje og gass som kunne øke lønnsomheta for utbygginga av feltet.

Fredag ble det klart at kampanjen ble avslutta med et funn av både olje og gass, men Statoil konkluderer likevel med at leteprogrammet ikke har levd opp til forventningene.

Øker Castberg med ti prosent

Oljefunnet på Drivis-prospektet, som ble offentliggjort fredag, tilsvarer opp mot 54 millioner oljefat. Drivis-funnet øker ressursanslaget på Johan Castberg med ti prosent, men Statoil hadde håpet på mer.

– Vi er selvfølgelig glad for å ha gjort et oljefunn i Drivis, men leteprogrammet som helhet har ikke levert på volumforventningene. Av de fem brønnene som er boret, er det bare to som har ført til oljefunn, sier Statoils letedirektør for norsk sokkel, Irene Rummelhoff.

Avgjørende for ilandføring

Statoil har tidligere uttalt at resultatet av letinga i de fem brønnene, ville være avgjørende for om de vil gå for den opprinnelige planen med ilandføring på Veidnes i Nordkapp, eller gå inn for en billigere løsning til sjøs.

Selv om letinga nå er avslutta, kan Statoil fortsatt ikke si hva slags aktivitet det blir på Johan Castberg, og når den kan starte.

– Vi har ikke funnet nok olje. Men nå må vi analysere resultatene av leitinga, og hva de betyr for den videre utbygginga av Castberg. Vi jobber for å få til et robust og lønnsomt prosjekt, og tar en avgjørelse på dette når saken er moden for det, sier Heradstveit.

Statoil ,som har operatørlisensen på Drivis og eier halve feltet der det siste funnet ble gjort, beregner at de kan utvinne mellom 42 og 54 millioner fat olje fra brønnen. I tillegg kommer gass tilsvarende 2-9 millioner fat olje. Til sammenligning er produksjonen for hele den norske sokkelen i år beregnet å ligge på 1,52 millioner fat per dag.

Eni Norge eier 30 prosent av utvinningstillatelsen, mens statlige Petoro eier de siste 20 prosentene.