Hopp til innhold

– Ikke mulig å leve av dette mer

Mange kystsamfunn kommer til å forsvinne, om deltakerloven endres slik sjømatindustriutvalget foreslår i sin rapport, mener fiskarlagsleder.

Torskefiske

Fiskere i Finnmark står uten sjanse til å overleve, om deltakerloven endres slik Sjømatindustriutvalget i dag foreslår. Det mener lokale fiskere.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Forslaget om at fiskerne skal miste eneretten til å eie kvoter og fartøy, skaper usikkerhet i små lokalsamfunn langs kysten. Det er det såkalte sjømatindustriutvalget, som foreslår dette i en rapport.

Rapporten ble overlevert fiskeriministeren i Tromsø i dag.

Fisker Jimmy Trondal i Nordvågen

Fisker Jimmy Trondal i Nordvågen , ser ikke lyst på framtiden, om deltakerloven endres som foreslått av sjømatindustriutvalget.

Foto: Kai Erik Bull

En rapport som fisker Jimmy Trondal mener vil gjøre det vanskelig for kystfiskerne i framtiden.

Han holder til i fiskeværet Nordvågen i Nordkapp kommune i Finnmark. Her leverer Jimmy Trondal sin linefangst, og her har han satset på fisket etter at han fikk egen kvote for tre år siden.

Tror det blir hardt

– Det er greit å leve av dette per dags dato. Men skulle det bli mindre, da blir det tøft. Det er et hardt yrke med to stykker som jobber om bord, men det blir enda hardere alene, sier Trondal.

Den unge fiskeren tror ikke at framtiden blir lys, om det åpnes for å omsette kvoter slik utvalget foreslår i rapporten.

– Da har ikke vi noen sjanse. Da blir det ikke mulig å leve av dette etter hvert, fastslår Trondal.

Både fisker Jimmy Trondal og leder i et lokale kystfiskarlaget, Roger Hansen, mener kystsamfunnene blir borte om deltakerloven endres til fordel for sjømatindustrien.

Kystsamfunnene i fare

Fisk har vært grunnlaget for bosetting langs hele kysten av Norge. Nå kan disse kystsamfunnene stå i fare for å forsvinne i framtiden.

– Det er for meg nokså tydelig at her er det først og fremst kapitalkreftene som skal råde i norsk fiskerinæring, mener leder i Kamøyvær og Skarsvåg kystfiskarlag Roger Hansen.

I Nordvågen er allerede både skole og butikk lagt ned, og det er mørkt i lokalene. Det er noe fiskarlagslederen tror vil skje i mange lokalsamfunn langs kysten, dersom industrien får anledning til å kjøpe og eie kvoter.

– Her blir rettighetene kjøpt opp, og det blir såkalte næringsklynger av det, der det er den sterkestes rett som rår. Og da sier det seg sjøl at fiskerisamfunnene som vi har, blant annet i Finnmark, kommer til å ha kjempeproblemer med å opprettholde den bosettingen og aktiviteten som vi har i dag, sier Hansen.

Sjømatindustriutvalgets leder Ragnar Tveterås overrekker Sjømatindustriutvalgets innstilling til fis

Sjømatindustriutvalgets leder Ragnar Tveterås overrekker Sjømatindustriutvalgets innstilling til fiskeriminister Elisabeth Aspaker tirsdag. Utredningen inneholder en rekke kontroversielle forslag for bedre lønnsomhet i fiskeindustrien.

Foto: Jan-Morten Bjørnbak / NTB scanpix

Må anerkjenne fiskeretten

Også Sametinget er kritiske til rapportens forslag om endring i deltakerloven.

– Sametinget skal kjempe for å opprettholde grunnlaget i form av både råfiskloven og deltakerloven. Å tillate at fiskekvotene kan omsettes uten at de er koblet til fartøyet er et brudd på prinsippene om en fiskereid flåte, og er en direkte trussel for sjøsamiske områder. Vi har et selvstendig rettsgrunnlag, sier sametingsråden til NRK Sápmi.

Hun viser også til det enstemmige ekspertutvalget i Kystfiskeutvalget som klart sier at fiskeriene har dannet grunnlaget for bosetting i fjordene og langs kysten.

– Dette kan ikke myndighetene overse. Vi har rett til å fiske nå og i fremtiden. Dette må også regjeringen respektere og anerkjenne, sier Muotka.

– Mange gode anbefalinger

Fylkesvaraordfører i Finnmark, Ann-Solveig Sørensen

Tidligere fylkesvaraordfører Ann-Solveig Sørensen er nå bransjeansvarlig for fisk i NNN.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Alle ser ikke like mørkt på utvalgets rapport, og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) er positive til forslagene.

− Jeg finner mange gode anbefalinger i rapporten, spesielt er det gledelig at utvalget ser behovet for økt satsing på forskning og utvikling. Dette er en bransje som har et enormt uutnyttet potensial. Flere av forslagene må imidlertid utredes nærmere, uttaler bransjeansvarlig for fisk i NNN Ann-Solveig Sørensen i en pressemelding.

– Kontroversielle forslag

Også Havfiskeflåtens organisasjon Fiskebåt mener utvalget har kommet med flere forslag som vil bedre rammevilkårene og lønnsomheten i sjømatnæringa og gjøre det lettere å konkurrere internasjonalt. Det skriver styreleder Tore Roaldsnes i en pressemelding.

– Enkelte av lovforslagene er likevel kontroversielle. Det gjelder flertallsanbefalingen om endringer i Deltakerloven og fremtidigrolle og eierskap til fiskesalgslaga. Fiskebåt vil forsvare de reglene som sikrer norsk eierskap til flåten, sier Roaldsnes i pressemeldingen.

Han mener at forslaget om endring i eierskap innebærer en uakseptabel ekspropriasjon av eierskapet til fiskerne.

Sjømatutvalgets rapport

Flere nyheter fra Troms og Finnmark