– Ikke la deg lure når du netthandler

Lensmann i Lenvik kommune, Arnold Nilsen, advarer nå folk mot å være naive på nett etter at en mann fra Midt-Troms opplevde å bli svindlet for 140.000 kroner.

Lensmann Arnold Nilsen i Lenvik

Lensmann Arnold Nilsen i Lenvik ber folk være mindre naive.

Foto: Arild Moe

– Her er det snakk om ærlige, og kanskje litt naive folk som blir lurt for store penger. Dette virket i starten som en reel handel, og da er det lett å gå på limpinnen, sier Nilsen til NRK.

Mannen skulle kjøpe en bruktbil via en svensk internettside. Via en annonse på nettsiden Blocket.se kom han i kontakt med selger både på telefon og på mail.

– Bilen ble opplyst å befinne seg i England, og det ble inngått avtale mellom partene, der selger skulle benytte et navngitt spedisjonsfirma for bistand til utførsel av bilen til Norge, forteller Nilsen.

Blocket.se

Blocket.se er Sveriges største kjøp- og salgsnettside.

Foto: Skjermdump

Avtalen var at selger skulle overlevere bilen til spedisjonsfirmaet og kjøper skulle deretter betale for bilen.

Kjøper fant spedisjonsfirmaet på nettet med egen hjemmeside og han mailet også til spedisjonsfirmaet og fikk bekreftet at bilen var innlevert for videre forsendelse til ham i Norge. Derfor anså kjøper det som trygt å deretter overføre kjøpesummen.

– Toppen av frekkhet

Bilen kom aldri til mottakerhavn i Norge som avtalt, og da kjøper kontaktet selger på mail fikk han direkte beskjed om at han var bedratt og at pengene nå var satt inn på en konto i Nigeria.

På dette tidspunktet var også nettsiden til det omtalte spedisjonsfirmaet fjernet fra nettet. Oversatt til norsk er ordlyden i mailen kjøperen fikk slik:

«Nå kan du se hvordan det gikk. Dette er svindel og ingenting er sant. Nettstedet er falsk, bilen eksisterer ikke og du har sent penger til en bankkonto i Storbritannia. Pengene er nå flyttet til en konto i Nigeria. Bankkontoene i Storbritannia og Nigeria er opprettet med falsk ID og ingen kan ta oss. Alt er fake, selv IP-adressene er fake (Vi bruker proxy VPN-servere fra ulike land og det kan ikke bli oppdaget hvor vi skriver fra). Mobiltelefonen har uregistrert SIM-kort og kan heller ikke spores. Et råd: Kjøp aldri noe på internett uten å se det og betal aldri på forskudd. Jeg ønsker deg lykke til i livet.»

– Jeg synes dette er toppen av frekkhet. Det at svindleren tar kontakt etter utført svindel og bekrefter at de har svindlet mannen. Det har vi aldri opplevd før, sier Nilsen.

Umulig å spore opp

Politiet har nå saken til etterforsking. Politiet legger ikke skjul på at bedragerne har rett i at de nærmest ikke er mulig å spre opp.

– Det er så å si umulig å spore opp denne type kriminalitet. Vi har søkt hjelp hos Økokrim, men disse pengene er nok dessverre tapt for alltid, sier Arnold Nilsen.

Nilsen avslutter med at de håper at denne historien kan bidra til at man som kjøper utviser forsiktighet ved netthandel.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali

Se ukas første Nordnytt med Sveinung Åsali