– Ikke et havområde vi vet så mye om som Lofoten, Vesterålen og Senja

Natur og Ungdom reagerer på utspillene til LO-leder Gerd Kristiansen om konsekvensutredning for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Gaute Eiterjord, Natur og Ungdom

Nestleder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord.

Foto: Erik Waage / NRK

– Her er det Gerd Kristiansen som står på barrikadene og ikke lytter til kunnskapen, sier Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom.

NRK har fortalt om LO som kjemper sammen med Frp om ja til konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Mens Venstre tviholder på nei.

LO-leder Gerd Kristiansen mener det er kjempeviktig for næringen at Stortinget sier ja til en slik utredning, og kaller det hele en symbolsak.

– Jeg synes det er ganske ille at man står på barrikadene uten å ha kunnskaper nok, og si at her skal vi ikke konsekvensutrede engang. Det er forferdelig galt for den nordnorske befolkningen at man ikke skal få mulighet til å ta del i det eventyret som man sørpå har fått lov til.

– Tåkelegger debatten

Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen synes den nordnorske befolkningen bør få ta del i oljeeventyret.

Foto: Alf-Jørgen Tyssing / NRK

Nestleder i Natur og Ungdom, Gaute Eiterjord mener å si at en konsekvensutredning er å få mer kunnskap, er å tåkelegge debatten.

Han kaller det; «en tilsløring av at man egentlig ønsker å peise på med oljeboring i våre mest sårbare og fiskerike havområder».

Eiterjord viser til at Norge så langt har brukt 1 milliard kroner og 10 år på å samle inn kunnskap om hva slags konsekvenser oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja kan få.

– Det er ikke et havområde vi vet så mye om som disse. Og konklusjonen til alle statlige miljøetater er å fraråde oljeboring, forteller nestlederen.

– Baklengs inn i framtida

Gaute Eiterjord sier 70 prosent av all fisken i Norskehavet og Barentshavet vokser opp i disse havområdene.

– Det er langt flere som jobber med fiskeri og reiseliv i regionen enn oljeboringa kan gi. Tvert imot risikerer vi uerstattelige naturressurser. LO-lederen, Høyre og Frp bør snart innse at å gå til valg på dette er å gå baklengs inn i framtida.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) sa til NRK at han er svært glad for engasjementet LO viser for å få gjennomført konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Det er allerede tusenvis av oljearbeidsplasser i Nord-Norge, men å love sysselsettingseffekt av et enkelt område før man har en ordentlig forståelse av energiressursene som er til stede, det vil jeg være forsiktig med.

Partiet Venstre var denne stortingsperioden med på å forhindre at det ble åpnet for konsekvensutredning. Ola Elvestuen i Venstre sier til NRK at partiet holder fast på et nei til at det bør åpnes for det etter stortingsvalget neste år.