Hopp til innhold

– I dette tilfellet tar vi ikke nei som et svar. Kort og greit

Bjørn Geirr Harsson tok initiativ til å gi en norsk fjelltopp i gave til Finland. Nå har statsminister Erna Solberg sagt nei, men Harsson tror ikke Ernas rådgivere skjønner hva saken går ut på.

Halti

I GRENSELAND: Fjellet Halti (1324 m.o.h.) ligger på grensen mellom Norge og Finland, og kanskje også i et juridisk grenseland.

Foto: Kent-Hugo Norheim

Som geodet i 1972 fløy han over fjellet Halti. Mer enn 40 år senere tok han et initiativ for å gjøre Finlands høyeste fjell finsk. Men i dag, fredag, ble det kjent at statsminister Erna Solberg har sagt nei.

Men Harsson gir seg ikke:

– I dette tilfellet tar vi ikke nei som et svar. Kort og greit. For jeg er sikker på at de som har gitt statsministeren sine råd, ikke helt har skjønt hva saken går ut på, sier han.

Ett dekar

Harsson forteller at han så sent som i september, sammen med ordfører i Kåfjord, kommunen i Troms der fjelltoppen ligger, målte opp hvor stort areal som de helst ser at Norge overrekker til Finland.

– Vi snakker opp ett dekar, som tilsvarer mindre enn en tredjedel av en fotballbane. Og når vi ser alle de positive reaksjonene verden over, kan jeg ikke skjønne at de få meterne skal være så vanskelig å justere grensen med, sier han.

Saken har vakt oppsikt i internasjonale medier verden over. NRK har blitt oppringt av australsk radio, og aviser som The Independent, The Telegraph og The Guardian har omtalt saken. Også Finlands president er positiv, og har sagt til NRK at en slik gave ville vært sjenerøst av Norge.

Jubileumsgave

Fjellet Halti ligger på grensen mellom Norge og Finland. Toppen av fjellet ligger på norsk side av grensen, men kun få meter fra Finsk territorium. Planen var at fjelltoppen,

Svein O. Leiros

HAR IKKE GITT OPP: Heller ikke Svein Leiros (Sp) har gitt opp å gjøre Halti finsk.

Foto: Heaika Skum / NRK

som i så fall ville blitt Finlands høyeste fjelltopp, skulle overrekkes når Finland i 2017 har 100-årsjubileum.

Men ifølge Grunnloven er Norge udelelig, men Harsson mener likevel Norge kan dele pittelitt.

– Det de hadde i tankene den gang i 1814, var helt andre ting enn dette. Tidligere har Norge vært delt og vi har mistet store deler av landet. Det var slike ting de hadde i tankene da Grunnloven ble utformet, sier han.

Harsson viser også til at Norge og Finland i nyere har hatt grenseoppganger, der arealer har blitt flyttet mellom landene.

Ordføreren prøver igjen

Så langt har Facebook-gruppen «Halti som jubileumsgave» fått 17.000 medlemmer. Ordfører i Kåfjord, Svein Leiros er blant dem som har ivret for å gjøre Halti finsk.

Heller ikke han gir opp:

– Jeg er litt skuffet men har respekt for avgjørelsen. Jeg har ikke helt gitt opp, og synes ideen er såpass god at jeg vil se på muligheten for å gjøre en runde til, sier han.

Les statsministerens svar her: https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/forslag-om-a-gi-en-fjelltopp-i-gave-til-finland/id2516025/

Flere nyheter fra Troms og Finnmark