– Tradisjoner tuller man ikke med

– Mange av våre medlemmer får ikke anledning til å ta med ungene sine for å oppleve julegrantenning når man endrer dag, sier fagforeningsleder for butikkansatte.

Julegrantenning i Tromsø

Det har vært lang tradisjon å tenne julegrana på Stortorget i Tromsø.

Foto: HÅKON IVERSEN / NRK

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at det onsdag ble kjent at julegrantenninga i Tromsø flyttes fra søndag til lørdag. På Facebook-arrangementet til julegrantenninga har mange ytret seg.

Kristine Larsen, leder Troms handel og kontor

Kristine Larsen er leder i Handel og Kontor Nord-Norge.

Foto: MARIT EILERTSEN / NRK

Nå reagerer også Kristine Larsen, regionleder i Handel og Kontor Nord-Norge, på endring av dag.

– Tradisjoner tuller man ikke med. I handelsnæringen jobber det enormt mange mennesker som nå ikke vil få muligheten til å både kunne delta på arrangementet, samt følge sine barn til torget, sier Larsen til NRK.

Hun mener at man ved å tenne julegrana på lørdag viser at man er mer opptatt av å legge til rette for at handelsnæringen skal tjene penger, enn å beholde tradisjoner.

Torsdag ble julegrana fraktet med helikopter til Stortorget i Tromsø. Se video:

Julegrana fraktes til torget i Tromsø

Forsvarer lørdagen

Det er Frelsesarmeen, Tromsø kommune og Sentrumsforeningen som samarbeider om arrangementet på stortorget i Tromsø. De er nå enige om å endre dag for tenning av julelys på treet.

– Fra Sentrumsforeningen sitt ståsted så prøver vi jo å skape aktivitet i Tromsø sentrum alle lørdagene i året. Endring av dag for julegrantenning er et prøveprosjekt, og flere byer i Nord-Norge tenner julegrana andre dager enn første søndag i advent, sier leder i Sentrumsforeningen, Lena Gustavsen Nymark.