Hopp til innhold

– Hvem er det som synes det er greit å kaste søpla si rett i havet?

Norske dykkere fjerner store mengder søppel hvert år. Men kan de egentlig vinne kampen for en renere havbunn?

TOALETT OG MERE TIL: I november i fjor fant Harstad sportsdykkerklubb blant annet et vannklosett og en ovn.

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Videoene til WeDive TV snakker for seg selv. Langs kysten av Harstad og Lofoten finner dykkerne toaletter, ovner, sykler, kommoder og bildekk. Ting som ikke har noe i havet og gjøre, som mest sannsynlig ikke har havnet der ved en tilfeldighet.

– Du kan like gjerne spørre deg selv hva vi ikke finner når vi dykker, sier Siv Pedersen, leder i Harstad sportsdykkerklubb, og en av personene bak YouTube-kanalen WeDive TV.

– Det som er spesielt ille er all plasten vi finner, og gamle batterier som kan lekke ut i havet, sier hun.

Siv Pedersen

ENGSTELIG: Fortsetter det sånn, har vi grunn til å være engstelig. Noe må skje med folks bevissthet rundt hvor vi kaster søpla vår, sier leder i Harstad sportsdykkerklubb, Siv Pedersen.

Foto: Dan Henrik Klaussen / NRK

Verre enn først antatt

Hvert år havner mellom 8 og 12 millioner tonn søppel på havet verden over. Tidligere trodde vi at 70 prosent sank til bunns, mens 15 prosent ble liggende i havoverflaten og 15 prosent havnet langs strendene.

Seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt, Geir Gabrielsen, forteller at nye beregninger tegner et enda verre bilde.

– Vi anslår nå at det riktige tallet er at drøye 90 prosent av søppelet synker til bunnen, rundt 6 prosent havner langs kysten, og de resterende prosentene blir igjen på havoverflaten. Når vi ser de store mengdene søppel som flyter i havet, og da vet at det mest sannsynlig bare er en liten prosentandel av det totale bildet, så er det ganske skremmende å tenke på, sier Gabrielsen.

Søppel rett utfor stranda

LITT AV HVERT: Her er noe av det dykkere har funnet utenfor den nordnorske kysten: En panelovn, en sykkel og to toalett.

Foto: WeDive TV

– Vanskelig å få opp traktor

Siv Pedersen i Harstad sportsdykkerklubb sier at de gjør så godt de kan for å få opp så mye søppel som mulig.

– Men alt avhenger av hvilke ressurser vi rår over. Det er vanskelig for en gjeng dykkere å få opp en traktor, sier hun.

– Men vi får god hjelp fra for eksempel havnevesenet og andre instanser hvis vi trenger det.

Pedersen forteller at dykkere over hele landet opplever det samme. Hun også dykket flere steder i verden.

– Jeg synes ikke vi i Norge har kommet særlig langt med dette. Det virker som at det har vært en kultur med å kaste på havet. Men hvem er det som synes det er greit å kaste søpla si rett i havet? I Costa Rica har de for eksempel verneområder. Mens andre steder som Det indiske hav, der kaster de plast rett ut i havet, sier Pedersen.

FLERE DO: Under en ryddeaksjon i Lofoten i fjor, fant de dykkerne både sykler og toaletter.