– Hun ønsket seg bare ut av ekteskapet

KIRKENES/ALTA (NRK):Flere fra det thailandske miljøet i Kirkenes møttes i kveld for å minnes Pimsiri og Petchngam.

Samlet til minnestund

Flere fra det thailandske miljøet møtte med den thailandske ambassaden for å få informasjon. Ambassaden opplyste at de skal prøve å få de drepte hjem.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

På mandag våknet Kirkenes opp til en tragedie.

Pimsiri Songngam, hennes ektemann og hennes tolv år gamle sønn Petchngam, ble funnet skutt i sitt hjem. Politiet har siktet ektemannen som nå befinner seg på sykehus, for drap.

Minnestund

Pimsiri Songngam og hennes tolv år gamle sønn Petchngam, ble natt til mandag skutt og drept i sitt eget hjem. Drapet har rystet det lokale samfunnet, og flere møtte opp ved Kirkenes skole i kveld for å minnes de drepte.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

I kveld samlet flere seg ved Kirkenes skole for å få informasjon, og for å minnes de drepte.

I dyp sorg etter tapet av bestevenninnen

– Vi brukte mye tid sammen. Jeg hadde ikke kjent henne så lenge, men vi ble bestevenninner. Vi sto hverandre svært nært, sier Chonnanee Sæther om sin drepte venninne.

Hun forteller at Pimsiri Songngam elsket å lage mat, mens hun elsket å spise. De var den perfekte kombinasjonen av venninner.

– Jeg er veldig trist. Jeg har nesten ikke lyst til å huske dette. Hun fortalte meg av og til hvordan de hadde det i ekteskapet, men jeg spurte ikke så mye. Hun ønsket seg bare ut. Hun ville føle seg trygg, sier Sæther.

Chonnanee Sæther

Chonnanee Sæther sier hun ikke kan tro hva som har skjedd i nabohuset. Nå håper hun bestevenninnen Pimsiri Songngam og sønnen blir gravlagt i Thailand.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

De to venninnene lagde mat sammen dagen før drapet. Maten skulle bli servert i bursdagsfeiringen av Petchngam. Kaken fra bursdagen står fortsatt på benken hos familien Sæther.

– Jeg sa til mannen min at den kaken må han spise, jeg orker ikke, sier Sæther.

– Hvorfor dro de tilbake til leiligheten etter bursdagen?

– Jeg vet ikke. Det er det spørsmålet jeg stiller meg selv om og om igjen. Jeg prøve å si at de kunne bli hos oss og at vi hadde plass, men hun sa nei.

– Hva med sønnen, ville han dra?

– Han var så snill. Han hørte på alt moren sa. Han spurte om å få bli hos oss, men da svarte hun: Vi skal flytte snart, da blir alt bra, sier Sæther.

Tre år i Norge

Pimsiri Songngam flyttet fra Bangkok i Thailand til Kirkenes i Norge i januar 2013 sammen med sønnen Petchngam. Hun giftet seg med en finnmarking i april. Petchngam begynte på Kirkenes barneskole.

Pimsiri var blant nesten 600 thailanske kvinner som kom til Norge for å etablere familie i 2013.

 Pimsiri Songngam og hennes sønn Petchngam

Den thailandske ambassaden sier de besøker flere i Kirkenes for å snakke om hva som skjedde med Pimsiri Songngam (37) og sønnen Petchngam Songngam (12)

Foto: Privat

Dagbladet skriver at ektemannen ble arbeidsledig etter at Sydvaranger Gruve gikk konkurs i fjor. Pimsiri hadde to jobber, som renholder i Sør-Varanger kommune og på bensinstasjonen i Kirkenes. Hun solgte også vårruller på Facebook.

Pimsiri fikk oppholdstillatelse etter tre år, men situasjonen til sønnen var fremdeles uavklart.

Ønsker å ha begravelsen i Thailand

Venner av avdøde Pimsiri Songngam og sønnen Petchngam Songngam vil samle inn penger for å gi dem en verdig begravelse i hjemlandet.

Den thailandske ambassaden informerte i kveld om at de skal prøve å frakte de drepte hjem til Thailand.

– På vegne av de pårørende skal vi gi de informasjon om hva som skjer her i Norge. Det finnes støtte fra regjeringen som offerets mor kan få for å reise hit, sier Ohm Cusripituck, som er konsul i Royal Thai Embassy.