– Hørte et forferdelig bråk, så kom røyken

Anne Jørgensen trodde først det var brøyteplogen som kom på asfalten da hun våknet av et voldsomt brak i Skjervøy. Det viste seg å være et skred med steiner store som hytter.

Steiner store som hytter raste ned fjellsida på Årviksand onsdag morgen

Steiner store som hytter rulla ned fjellsida på Årviksand onsdag morgen. Foto: Anne Jørgensen

– Jeg var oppe for å gå på toalettet da jeg hørte et forferdelig bråk. Jeg så for meg at det var brøyteplogen på asfalten, for sånn hørtes det ut. Men da jeg så ut var store deler av området rundt røyklagt, forteller Anne Jørgensen til NRK.

Hun bor i Tromsø, men er for tiden på høstferie i bygda Årviksand på Arnøy i Skjervøy kommune. Fordi hun bor rett ved veien var brøytebilen det første hun tenkte på da bulderet startet onsdag morgen.

– Men etter hvert så jeg steinene som kom ned fra fjellsiden og skjønte at det var et kjempestort skred. Det var en voldsom lyd.

Gått flere skred

Jørgensen mener hun var omtrent 300 meter fra skredet da det gikk.

– Jeg ble litt skjelven. Min første tanke var om skredet var så kraftig at det kom til å treffe bebyggelse, men det gjorde det heldigvis ikke. Men jeg tenkte likevel på om det kunne være sauer i området.

Flere innbyggere våknet av brakene fra fjellsiden i bygda Årviksand onsdag morgen, skriver Framtid i nord som først omtalte saken. De siste dagene har det løsnet mange små steiner, men ikke så store som nå.

– Det er steiner store som hytter, sier Tommy Nilsen til avisa.

Anne Jørgensen forteller til NRK at Årviksand er en bygd mellom fjellene, og at det bruker å være mye lyd, men ikke like voldsomt som det hun nå har opplevd.

– Det har regnet en del siden det første skredet i dag tidlig, og for kort tid siden gikk det et lite skred til, sier hun.

Ikke fare for bebyggelse

Ordfører i Skjervøy, Ørjan Albrigtsen, sier til Framtid i nord at skredet har gått et stykke fra bebyggelsen.

– Foreløpig foretar vi oss ikke noe. Det er bratt på stedet og når det først løsner steiner så blir det både røyk og lyd, forteller han.

Kommunen har tidligere hatt møter med NVE om å gjøre en større kartlegging av faren for jord- og steinras.

Denne gangen vurderte NVE at det ikke var nødvendig å rykke ut, ettersom det ikke er fare for bebyggelsen, ifølge avisa.