Hopp til innhold

– Her ligger nok nøkkelen til hvordan kommunestrukturen blir

Regjeringas forslag til nytt inntektssystem for kommunene vil få mye å si når lokalpolitikerne neste år skal ta stilling til kommunesammenslåing eller ikke.

Jan-Eirik Nordahl (AP) og Ole Edvin Langaune (SP)

Ordfører i Sørreisa Jan-Eirik Nordahl (Ap), her med Ole Edvin Langaune (Sp).

Foto: Privat

– Vi er veldig spente på hva som står i den nye meldingen om inntektssystemet for kommunene. Vil de ta bort tilskuddet til kommuner i Nord-Norge og hva med småkommunetillegget? Det blir spennende, for der ligger nok nøkkelen til hvordan kommunestrukturen blir fremover, sier ordfører i Sørreisa, Jan-Eirik Nordahl.

Sluttspurten for kommunereformen er i gang. For i løpet av et halvt år må kommunene gjøre vedtak om sammenslåing eller ikke.

Ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet kommer meldingen om det nye systemet før jul.

Jan-Peder Andreassen hos Fylkesmannen i Troms regner med at forslaget kan bli avgjørende for lokalpolitikerne.

– Ja, men vi må nesten se når inntektssystemet kommer. Det tror jeg Fylkesmannen er like spent på som kommunene er.

Skal ha bestemt seg til sommeren

I løpet av vinteren skal kommunene i Troms ha samtaler med sine nabokommuner om mulig sammenslåing. Før det må politikerne snevre inn tallet på mulige løsninger.

Ordfører Jan-Eirik Nordahl i Sørreisa sier de har to alternativ igjen etter at de startet med seks.

– Vi skal prøve å få til nabosamtaler med Målselv og Lenvik i januar, hvor vi skal se på hva kan bli enig om i forhold til den nye kommunen. Vi har lagt opp til at vi skal ha en folkeavstemning i løpet av mai.

Nordahl forteller at innen juni skal de ha gjort vedtak i kommunestyret.

– Kommunene må snakke sammen

I Troms er det 16 mulige alternativ for sammenslåinger, ifølge Fylkesmannens nettside.

– Det er altfor mye. Vi har sagt til kommunene at de må avklare hvilke utredningsalternativer som er aktuelle og skalere ned til et eller to alternativ å gå videre med, sier Jan-Peder Andreassen hos Fylkesmannen i Troms.

Fylkesmennene har det de kaller prosessansvar. De skal i dialog med kommunene for å se om det er grunnlag for sammenslåinger. Det neste som må gjøres, er at kommunene snakker sammen.

– De må se om det er grunnlag for å utarbeide en intensjonsavtale, der det vil fremgå hvordan en ny kommune kan se ut. Det er veldig viktig at kommunene gjør dette slik at man har noe legge fram for innbyggerne når man skal ut å ha innbyggerhøring.