– Hendelsene skremmer oss

Ordfører Eva Husby (Ap) i Hasvik satt i formannskapsmøte da hun mottok nyheten en ny hendelse med ferga som forbinder kommunen til fastlandet.

Betongbil veltet på ferge

MF Tustna ved kai i Alta.

Eva Husby

Ferga Åfjord må på verksted og er trolig ute av drift en god stund etter å ha kjørt på grunn i Øksfjord mandag.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

En betongbil, samt en tilhenger på en annen betongbil, veltet om bord på ferga som går strekningen Øksfjord-Hasvik i dag.

– Vi reagerte med forskrekkelse da vi hørte nyheten. Det vi opplevde med det uhellet som skjedde sist søndag, har vi tatt med fatning. Det som skjedde med erstatningsfergen Tustna, det skremmer oss. Vi er redd. I forhold til hvor langvarig dette her kan bli. Vi kan ikke ha det slik, sier Husby.

Formannskapet i Hasvik kommune har derfor sendt inn et brev til Finnmark fylkeskommune og Fjord1 der vi ber om å få en ny ferge.

Ulykken om bord i Tustna har utløst en telefonstorm til kommunen og ordføreren. Det utrykkes en stor frustrasjon og redsel for at Tustna skal settes inn i sambandet igjen.

– Det som skremmer oss, er at vi har en følelse av at MS Tustna ikke er i stand til å ferdes på det harde sjøområdet mellom Hasvik og Loppa. Det er et veldig værutsatt område, og det viste hendelsen i dag, sier ordfører Husby.

Jobber med reserveløsning

MF Tustna

MF Tustna.

Foto: Robin Mortensen
Åfjord på grunn

Ferga Åfjord må på verksted og er trolig ute av drift en god stund etter å ha kjørt på grunn i Øksfjord mandag.

Foto: Solgunn Hansen

Ettersom MF Tustna er erstatningsferge for Åfjord, som gikk på grunn søndags kveld, er det få alternative ferger å sette inn i sambandet mellom Hasvik og Øksfjord, men selskapet som drifter sambandet jobber nå med en reserveløsning.

– På nåværende tidspunkt kommer vi ikke til å klare å sette inn Tusna igjen i dag. VI har kontakt med Boreal, der vi forsøker å få til en tur mellom Hasvik og Øksfjord i løpet av kvelden, men dette er for tidlig å bekrefte. Der må man følge med på Fjord1 sinne hjemmesider, og forsøker å oppdatere så raskt vi får dette bekreftet, sier Odd Reidar Ormåsen som er regionsjef Fjord1.

Mener ferga er sertifisert for strekningen

Kritikken fra ordfører Eva Husby, om at MF Tustna ikke er bygd for å takle de harde værforholdene på strekningen, tilbakeviser Ormåsen.

– Den er sertifisert for fartsområdet, og har trafikkert sambandet over lengre tid. I forhold til de reserveoppdraga i forbindelse med sertifisering av Åfjord, så mener vi den gjør jobben. Det har vært løsningen i lang tider nå, og i dette fartsområdet er det bare Tusna vi kan bruke som erstatter, sier regionsjefen i Fjord1.

– Jeg skal ikke krisemaksimere det som har skjedd, men jeg har fått henvendelser fra innbyggere i hele dag, men også fra næringslivet. Ferga er livsnerven vår, og slik det er nå er det veldig begrenset kapasitet. Vi har stor næringsaktivitet her ute i kommunen vår, vi har fisk som skal ut, og det er stor byggeaktivitet, så situasjonen er ikke bra akkurat nå. Det legger jeg ikke skjul på, sier Eva Husby.

Hasvik

Hasvik i Vest-Finnmark.

Foto: Kart