– Nå oppholder bare ungene seg på SFO og kjøpesentre, det er bare tull. Jeg vil si at dette bare er en ferie for lærere, sier leder i Alta bondelag, Jørn Suhr.
Han mener høstferien burde avskaffes da den ikke lenger har et formål.
Slutt på potetferien
Det er mange år siden barn var kalde på fingertuppene av potetplukking i høstferien. Det var heller ikke fri de så frem til å ha.
– Det var ikke akuratt noe glede å ha fri til å plukke poteter. Det var ikke morsomt, og det er det fortsatt ikke, sier Jørn Suhr.
Bondelivet har forandret seg. Det er ikke lenger et stort behov for menneskelig hjelp til potetplukkingen, i dag får mange bønder hjelp av store maskiner isteden.
Å få hjelp av de unge til potetplukking i høstferien deres, ville uansett vært forgjeves.
– Potetene blir tatt opp i september, så hvis man skal ha høsterie burde den vært rundt de tidene. Bakken kan allerede være fryst i oktober, sier Suhr.
– De får heller være mer aktive på skolen slik at ungene begynner å lære noe, sier Suhr.
– Helt nødvendig
Ikke alle er enig i at høstferien er unødvendig. Leder for utdanningsforbundet i Finnmark, Kari Lium, er en av dem.
– Her i Finnmark ser vi at fylket samles til læringsdager i høstferien. Det vil si at lærerne får kompetanseheving, uten at det er nødvendig å sette inn ufaglærte i undervisningen. Det er veldig positivt, sier Lium.
Leder for utdanningsforbundet i Finnmark, Kari Lium, mener høstferien er nødvendig for både barn og voksne.
Foto: Gyda K. Hesla / NRKPå spørsmål om det er nødvendig med en ny ferie så kort tid etter en to måneders lang sommerferie lyder svaret:
– Ja, helt nødvendig. Det er i hvert fall behov for en pause. Det er en motivasjon i seg selv at man får den pausen som høstferien er, sier Lium
Hun sier lærere ikke har fri i høstferien, og at ferien er av hensyn til elever.
– Om det er rettferdig og riktig kan sikkert diskuteres. Men nå skriver vi 2016 og frem til i år så har vi klart å overleve i samfunnet selv om det var både sommerferie og høstferie, sier Lium
Lederen for utdanningsforbundet i Finnmark viser til reglene for elever i grunnskolen som skal ha 190 skoledager i året. Hun sier de samme diskusjonene om ferie kommer i midten av juni også.