– Helseministeren gjemmer seg bak skjørtekanter

Det er ønskelig å erstatte et ambulansefly i Finnmark med et jetfly i Tromsø. SVs Kirsti Bergstø har nå fått svar av helseminister Bent Høie, på det hun mener er kraftig svekkelse av helseberedskapen i Finnmark.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie skriver at det er de regionale helseforetakene og kommunene som har ansvar for å sikre befolkningen hjelp i akuttmedisinske situasjoner.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

For å styrke helseberedskapen i nordre- og østlige deler av Finnmark, ser Helse Nord på muligheten til å etablere anestesilege-backup i Kirkenes.

Det skriver helseminister Bent Høie i et svar til SVs Kirsti Bergstø, der hun etterspør en anestesilege-funskjon i Kirkenes.

– Dette tiltaket skal gjøre at et ambulansefly i Kirkenes får økt kompetanse ved transport av de sykeste pasientene, skriver Høie.

Bent Høie og Kirsti Bergstø

Skjermdump fra spørsmålet og svaret mellom Kirsti Bergstø og Bent Høie.

Foto: Stortinget.no

Øverste ansvarlig

Kirsti Bergstø

Kirsti Bergstø er ikke fornøyd med svaret fra helseminister Bent Høie.

Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix

Bergstø sier hun ikke synes svaret er godt nok. Hun mener helseministeren ikke svarer på hvilke grep som bør gjøres for å bøte på den kraftige svekkelsen, som hun nå mener det legges opp til når det gjelder beredskapen i fylket.

– Det han konsekvent gjør er å vise til reglene om helseforetakene, men nå mener jeg han må slutte å gjemme seg i skjørtekantene til helseforetakene. Det er slik at helseministeren er øverste ansvarlig og når voksne folk kutter i livsviktig beredskap, da bør man også være voksen nok til å forklare hvorfor det skjer.

– Hva synes du heller bør gjøres?

– Man burde ikke gå inn for en løsning som samlede fagmiljøer i Finnmark advarer mot. Det er stadig flere helsepersonell og representanter fra fagmiljøet i Finnmark som nå melder seg på debatten og uttrykker sterk bekymring.

– Helt uakseptabelt

Bergstø mener at å fjerne et fly i Finnmark vil svekke beredskapen i fylke, hun henviser til at et jetfly ikke kan lande på de fleste rullebaner i Finnmark.

Ambulansefly. Lufttransport sitt fly.

Et ambulansefly kan bli borte i Finnmark

Foto: Luftambulansetjenesten

– Det å fjerne et fly representerer en svekkelse for alle som bor ved kortbane flyplasser i fylket vårt. Derfor håper jeg at det politiske miljøet i Finnmark kan sende et samlet signal til helseministeren, om at vi ikke finner oss i å få vår beredskap og vår daglig trygghet svekket, skriver Bergstø.

Bent Høie har ikke kommentert denne saken videre. I en e-post til NRK skriver en pressekontakt at Bent Høie allerede har svart Bergstø, og ber om at svaret han allerede har gitt skal brukes.