Hopp til innhold

– Hele Koppangen er forandret etter flommen

Flommen i Koppangselva forårsaket store skader.

Flom

Koppangselva kom farlig nært bebyggelsen.

Foto: Tommy Fagerborg

– Det ser virkelig ut som at det har vært flom her. Hele Koppang-fasaden er forandret. Enorme jord- og steinmasser har blitt flyttet fra både elv og fjell, og vi har fått en helt ny bukt, sier Tommy Fagerborg.

Tirsdag ettermiddag var han ute for å hugge ved. Da han skulle spise lunsj i 13-tiden så han at Koppangselva hadde begynt å stige. Noen timer senere var det full flom.

– En isbre øverst i elva har demmet opp for store mengder vann. Da breen nå smeltet, kom vannet brått og plutselig, sier Knut Aune Hoseth, sjefingeniør i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NRK.

Måtte evakuere

Fire husstander måtte evakueres i all hast. Tirsdag kveld fikk tre av husstandene flytte tilbake.

– Vi anså det ikke som trygt å gå inn med egne folk, derfor valgte vi heller å bistå med å få folk ut av området, sier Hoseth.

– På et tidspunkt fryktet jeg for huset. Naturskadene kan fikses, men det hadde vært mye verre dersom huset hadde blitt tatt av massene, sier Tommy Fagerborg.

Koppangselvaflommet over også i 2010.

Skal sikre elva

I dag arbeider NVE med å føre elva tilbake i det opprinnelige elveløpet.

– Dette er rett og slett for å lede vannet bort fra bebyggelsen, så får noen andre starte med oppryddingen rundt bebyggelsen, sier Hoseth i NVE.

Veien er ødelagt flere steder. I tillegg er vann- og avløpsledningene ødelagt.

NVE lover nå å se på mulighetene for en permanent sikring av Koppangselva.

– Det er absolutt på tide å sikre elva. Dette er andre gang på kort tid at den flommer over, noe som er en skikkelig tankevekker, sier beboer Tommy Fagerborg.