– Havet i Arktis har aldri vært varmere

Og temperaturen har økt betydelig de siste 30 årene, viser ny studie.

Isbjørn

En isbjørn går over isen ved Phippsøya, en av Sjuøyane nord for Nordaustlandet på Svalbard. På Svalbard er det cirka 3000 isbjørner, og de får stadig større problemer med å finne mat på grunn av høyere sjøtemperatur og mindre sjøis.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Kart

Kart over Arktis. Viser kalde- og varme vannmasser og isforflytning.

Foto: Universitetet i Tromsø

En ny studie publisert i tidsskriftet Science viser at temperaturen i havet utenfor Svalbard nå er på sitt høyeste på 2000 år.

– Uvanlig høyt

Fire forskere fra Universitetet i Tromsø har vært med på studien av marine sedimenter på havbunnen vest av Svalbard.

– I en periode på 2000 år har temperaturen i Golfstrømmen utenfor Svalbard vært på omkring 3,5 grader. De siste 30 årene har temperaturen økt med omtrent to grader. Dette er uvanlig høyt i et 2000-års-perspektiv, sier artikkelforfatter og professor Morten Hald ved Universitetet i Tromsø.

Hald har sammen med sine norske og utenlandske maringeologer funnet ut at temperaturøkningen i nord er betydelig større enn økningen av havtemperaturen globalt.

Tromsø-professoren mener dette styrker teorien om at global oppvarming vil være sterkest i nordområdene.

– Det har aldri i manns minne vært så varmt her i nord som det er nå, sier Hald.

Ingen forklaringer

I studien har forskerne rekonstruert temperaturen i havet ved å studere fossiler av små encellede dyr som opprinnelig levde i havet, og senere er avsatt i løsmassene på havbunnen.

– Det er ingen opplagte naturkrefter som kan forklare denne temperaturøkningen. Vi kan ikke si noe om årsakene til denne voldsomme oppvarmingen, men det skjer, og det er nødvendig at myndighetene har en beredskapsplan, avslutter professor Morten Hald ved Universitetet i Tromsø.

Studien er et samarbeid mellom forskere ved IFM-GEOMAR i Tyskland, Universitetet i Colorado , Boulder og Universitetet i Tromsø.