– Har politikerne egentlig pratet med ungdommen?

Emma Thorsen Skau og Anna Furset fra Harstad Natur og ungdom lot seg ikke imponere av politikerne i debattmøtet i Harstad.

Emma og Anna

Emma Thorsen Skau og Anna Furset i Harstad Natur og ungdom vil ikke åpne for oljeutvinning utenfor kysten av Troms og Nordland.

Foto: Petter Strøm / NRK

Valglogo

– I den siste tiden har vi merket en markant nedgang i oljeprisen, samtidig som kostnadene for oljeutvinning har økt. Samtidig synes jeg det er greit for politikerne, som skal legge til rette for denne næringen, å vite at 85 prosent av befolkningen mener vi bør legge til rette for oljevirksomhet i fremtiden.

Slik åpnet olje- og energiminister Tord Lien sin appell under debattmøte i regi av NRK og Harstad Tidende i Harstad onsdag. Tema for debatten var oljepolitikk, og Lien mener mulighetene er store i Nord-Norge.

– Det er her de store ressursene ligger. I løpet av to år skal vi få fem nye felt i produksjon. Jeg er også sikker på at vi vil gjøre nye store funn utenfor kysten av Finnmark, Troms og Nordland, sier Lien.

Olje- og energiminister Tord Liens innledning under debattmøtet i Harstad.

– Ikke veien å gå

Siri Arntzen

Siri Arntzen i Petrotalk, jobber som konsulent for Norsk olje og gass.

Foto: Petter Strøm / NRK

Blant publikum, satt Emma Thorsen Skau, leder for Harstad Natur og ungdom sammen med Anna Furset. Jentene ristet på hodet av uttalelsene til ministeren.

– Fremtiden i nord er ikke olje. Vi må heller satse bærekraftig industri, som fornybar energi, fiskeri og andre næringer, sier Skau.

I disse dager er det en stor oljekonferanse i Harstad. Siri Arntzen jobber som konsulent for Norsk olje og gass under konferansen. Sammen med Marius Stamnes arbeider hun med en prosjektgruppe hvor studenter fra flere universiteter og høgskoler i Norge skal jobbe sammen om å lage et foredrag på hva de mener er viktig for fremtiden til oljenæringen.

– På grunn av nedgangen i industrien, har vi blant annet sett at søkertallene har gått ned på petroleumsrelaterte studier. Samtidig kommer vi til å være avhengig av oljen i mange år fremover. Det er fullt mulig å skape arbeidsplasser for unge i oljenæringen, og det er fullt mulig å kombinere det med utvikling av fornybare ressurser, sier Arntzen.

Anna Furset mener ungdommen har andre tanker om fremtiden.

– Politikerne snakker en hel del om arbeidsplasser. Våre venner er ikke opptatt av olje. Dersom vi ønsker å jobbe med teknologi i fremtiden, er det mye mer langsiktig å jobbe med utvikling av bærekraftige næringer, sier hun.

Annen holdning blant ungdom i Harstad

Ordfører i Harstad, Marianne Bremnes, er tydelig på at oljeindustrien er viktig for kommunen i fremtiden. Samtidig mener hun at det er fullt mulig å kombinere oljenæring med annen næring og miljøtenking.

– Det tror jeg folk i Harstad har forståelse for, og sett at der mulig, sier hun til NRK.

– Har hun snakket med ungdommen om det? Mitt inntrykk er at de som har satt seg inn i problemstillingen blant den yngre garde, er motstandere av oljeutvinning i nord, sier Emma Thorsen Skau i Harstad Natur og ungdom.

Slik var debattmøtet i Harstad: