– Har jo ingen steder å dra

Rundt 100 beboere i en omkrets på 300 meter rundt den brennende russiske tråleren i Tromsø ble i hui og hast evakuert fra hjemmene sine natt til torsdag.

ggg

Politiet gikk onsdag kveld og natt til torsdag fra dør til dør til de nærmere 100 beboerne i nabolaget i Breivika for å informere om at alle måtte evakueres. Tara Soleng tar beskjeden med tungt sinn.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

– En venninne sendte meg en snap av en brennende båt, og jeg bare «oi, det er jo hundre meter fra der jeg bor», sier Maria Celine Løvik.

NRK møter Løvik i døra like før midnatt mens. Hun bor i et kollektiv med fire andre jenter. Samtlige er straks på vei til en buss skal frakte ut de evakuerte.

Nærmere 100 personer som bor innenfor sikkerhetssonen, som er satt opp rundt den brennende tråleren, blir evakuert.

Årsaken er at nødetatene frykter en eksplosjon, og ved 06-tiden er det en overhengende for at det kan skje.

Kriseteam bistår de evakuerte

– Nå går vi fra dør til dør og gir beboerne beskjed om å bli med på bussen som går til Rådhuset i sentrum, sier innsatsleder i Troms politidistrikt, Knut Slartmann, til NRK.

Der skal de evakuerte beboerne få mer informasjon om utviklingen. Et kriseteam fra Tromsø kommune bistår de evakuerte.

Ved 05.50-tiden brenner det fremdeles i tråleren. Det velter ut kraftig røyk fra fiskebåten mens et forsyningsskip prøver å slokke brannen.

ggggg

Jente-kollektive har hatt en mistanke om at de måtte evakueres. Det var likevel kjipt at det skjedde, sier en av de til NRK.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

– Det er kjipt

Beboerne NRK har snakket med måtte raske med seg tannbørste og andre nødvendigheter på kort varsel. De vet ikke hvor de skal, eller hvor lenge de må holde seg unna hjemmene sine.

– Det vi har fått beskjed om, er at vi må ut og at vi skal bo på hotell, sier Løvik.

Selv om hun tar det hele med relativt godt humør og ro, er det en situasjon hun gjerne skulle vært foruten.

– Det er kjipt at det nå skjedde, men hele kollektivet er samlet så det går nok fint, sier hun.

Russisk tråler i brann

Politiet fikk melding om brannen i tråleren i 11-tida onsdag formiddag.

Foto: Rune Brustad-hanssen / NTB scanpix

– Har jo ingen steder å dra

Politiet har sendt ut evakueringsvarsler til alle beboerne. De går også fra dør til dør for å sikre seg at alle kommer seg i trygghet.

– Jeg vet ikke hva jeg skal si eller tenke, jeg er litt målløs. Jeg har jo ingen steder å dra, sier Tara Soleng til NRK like etter at politiet ga henne beskjed om å evakuere.

Soleng har fulgt situasjonen tett etter at hun hørte sirenelyder onsdag formiddag. Hun har lenge ventet på at hun måtte evakueres. Det er likevel en tung beskjed å få.

– Det er trist for alle barna som må dras opp fra sengen. Heldigvis er sønnen min hos faren sin. Det hadde vært veldig kjipt å måtte vekke han og dra han ut, legger hun til.