– Glad jeg ikke skal løpe maraton selv

Det var en humoristisk og sprudlende Kong Harald som hadde invitert folket til en hagefest i Tromsø lørdag.

Kong Harald hilser på gjestene sine
Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kong Harald og Dronning Sonja inviterte til en storstilt hagefest i Tromsø lørdag. Store og små var pyntet til randen, trosset regnværet og hygget seg på Skansen under kongeparets 25-års jubileumsreise.

De 300 inviterte gjestene fikk en hyggelig håndhilsen med bymisjonsleder Ann Karina Sogge og et glass alkoholfritt sprudlevann mens de ventet spent på ankomsten til de kongelige.

Under musikalsk introduksjon fra Sør-Tromsøya musikkorps ankom Kongen og Dronningen – sistnevnte i en staselig gul sydvest.

Kongen og Dronningen har siden de ble kronet besøkt Nord-Norge en rekke ganger, og i anledning denne reisen skal de besøke seks byer langs kysten med Kongeskipet.

Tromsø er den nordligste byen de besøker, fordi, som Kongen selv sa det i talen:

– «Vi synes vi plaget Finnmark nok i fjor, ved å dra hele familien opp dit på opplevelsesreise midt i vår egen og andres sommerferie».

Kong Harald og dronning Sonja starter jubileumsreisen med besøk til Tromsø lørdag 18.juni. Reisen inngår som en del av markeringen av Kongeparets 25-årsjubileum. Jubileumsreisen innledes med kongeparets hagefest for 300 inviterte gjester på 'Skansen» i Tromsø.

Kong Harald talte til sine gjester under hagefesten i Tromsø. I sin tale la han vekt på verdier som tillit, fellesskap og raushet. Video: Torbjørn Krane

Mor Theresas stab

Kongen og Dronningen har vært i Tromsø flere ganger tidligere, blant annet under bispevigslinger, NM i skiskyting og besøk til Sonjatun Helsesenter.

Han la i talen vekt på tillit, fellesskap og raushet, at det er verdier de setter høyt.

Han omtalte også det åpne, frie og fredelige samfunnet vi har, som han mener det er viktig at vi deler med andre.

– Et samfunns verdier er ikke noe abstrakt. Det handler om alle oss enkeltmennesker, om hvordan vi møter hverandre og er mot hverandre i det daglige, sa Kongen.

I tillegg trakk han fram et poeng om at Mor Teresa valgte ut sine medarbeidere etter tre kriterier: Om de spiste godt, sov godt og lo godt. Fordi det er sagt at hun mente det var tegn på en sunn sjel i en sunn kropp.

– Hvis man i tillegg tar med evne til å blåse ut, avlevere klar tale og tåle all slags vær, kan jeg levende se for meg Mor Theresas stab utelukkende bestående av folk fra Nord-Norge!

Materialforvalter i Tromsø IL, Bjørn Steinar Johansen, var invitert på hagefesten til Kong Harald i Tromsø.

Også materialforvalter i Tromsø IL, Bjørn Steinar Johansen (80), var invitert på hagefest. Video: Gunnar Grindstein

Det var en morsom og humoristisk Kong Harald som åpnet hagefesten i Tromsø. Men han fortalte også at han gledet seg til folkefesten i sentrum senere lørdag, der Midnight Sun Marathon foregår.

Dronning Sonja skal åpne Labb – og Lineløpet, men ingen av dem skal delta, skal vi tro Kongen selv:

– Vi gleder oss til folkefest i sentrum senere i dag, og til Midnight Sun Marathon som jeg heldigvis ikke skal delta på selv.

Fikk møte Kongen

Jonah (8), Eli Marit (8), Heandarat (7) og Isak Adrian (5) var fire av de inviterte til hagefesten på Skansen. Bak står Henrik Gaup.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

Håndhilste på kongeparet

Blant de inviterte var også Jonah (8), Eli Marit (8), Heandarat (7) og Isak Adrian (5). De stilte i sine nydelige samiske kofter, og ventet spent på kongeparet.

Søskenbarnene var spesielt invitert av sin far og leder for samisk foreldrenettverk i Tromsø, Henrik Gaup.

– Jeg fikk invitasjonen, som åpnet for at jeg kunne ta med meg ti personer. Da var det jo selvsagt at jeg inviterte mine kjæreste barn og familie, smiler Gaup.

Eli Marit gledet seg spesielt til å møte Kongen, selv om hun ikke hadde øvd inn en planlagt samtale – hvis muligheten skulle by seg for det.

Jonah derimot var svært ivrig, og kunne knapt vente til kongeparet ankom festen. Og som du kan se i bildet nederst, gikk også drømmen i oppfyllelse.

Han fikk nemlig håndhilse på de kongelige, og da kunne bare festen begynne!

Jubileumsreisen i Tromsø kong harald og dronning sonja

Kong Harald og Dronning Sonja startet signingsjubileet i Tromsø i 2016. Det er i år 25 år siden de ble konge og dronning. Her hilser de på Jonah (7), Isak Adrian (5) og Heandarat (5).

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix