– Gjestene stiller mange spørsmål

Søkene etter savnede Per Vålnes under Vollan gjestestue får konsekvenser for både gjester og ansatte ved gjestestua.

håvard lydersen

Håvard Lydersen er daglig leder ved Vollan gjestestue.

Foto: torill ustad stav / nrk

– Vi merker jo at gjestene våre stiller mange spørsmål. De vil gjerne vite mer, men vi kan ikke fortelle dem mer enn de allerede vet, sier Håvard Lydersen, daglig leder ved Vollan gjestestue til NRK.

Han sier han så langt ikke vet hvordan det omfattende søket etter et drapsoffer vil påvirke hvor mange gjester som besøker Vollan.

om leiting på Vollan

I starten av november startet arbeidet med å søke etter den savnede Per Vålnes under gulvet på gjestestua.

Inne i resepsjonsområdet er det satt opp en midlertidig vegg, som deler den opprinnelige resepsjonen i to. I den avstengte delen av resepsjonen og ett av hotellrommene i den nye fløya, er inventaret strippet og betonggulvet fjernet.

graving Vollan 2

En kraftig vakuumpumpe suger massene løs fra gulvet i Vollan gjestestue.

Foto: torill ustad stav / nrk

Suger løs masser under gulvet

Nå er politiet i gang med å gjennomsøke massene under gulvet. Undersøkelsene gjennomføres ved hjelp av en kraftig vakuumpumpe, som suger massene løs fra grunnen. Massene undersøkes visuelt før de føres over i en lastebil og fraktes bort fra stedet.

Massene som fraktes bort er i utgangspunktet gjennomsøkt, men lagres så politiet kan søke gjennom dem igjen. Politiet har også en politihund på stedet, som jevnlig søker gjennom massene som avdekkes.

skriv vollan

Dette skrivet får alle gjester på Vollan gjestestue.

Foto: torill ustad stav / nrk

Så langt er det bare to av de tolv rommene i hovedbygget på Vollan gjestestue som er avstengt på grunn av søket, men Lydersen sier at det allerede påvirker både gjester og ansatte.

– Vi er jo alle ulike. Så mens noen av de ansatte tar det rolig, er det jo igjen andre som er nervøse for hvordan de vil reagere dersom det blir gjort et funn, sier Lydersen.

Savnet siden 2011

I resepsjonen har han lagt et skriv som orienterer alle gjester om gravearbeidet som foregår på eiendommen.

Per Vålnes ble meldt savnet før jul i 2011 av sin tidligere samboer. Kvinnen, hennes nye samboer og en mannlig venn av paret har siden blitt siktet for drap på Per Vålnes, men politiet står uten noe lik eller noen tilståelse.

Årsaken til at politiet nå søker i grunnen under Vollan gjestestue, er at to av de siktede var ansatt her i perioden da Vålnes ble meldt savnet. Nybygget til gjestestua ble også bygget i den samme perioden.

andreas nilsen

Regionlensmann Andreas Nilsen beskriver søket etter Vålnes som unikt i norsk rettssammenheng.

Foto: torill ustad stav / nrk

Under et pressemøte i dag sier regionlensmann Andreas Nilsen at politiet med mer enn 50 prosent sikkerhet mener at de vil finne levningene av Vålnes under bygget.

Starter ved resepsjonen

– Så vidt jeg er kjent med, har norsk politi aldri gjennomført et mer omfattende søk i en kriminalsak. Om vi må søke gjennom hele området er det snakk om mer enn 1000 kubikkmeter masse, sier Nilsen.

innventar vollan

Inne i deler av nybygget er betonggulvet tatt ut og politiet søker gjennom grus og andre masser under gulvet. Søket kan gå ned mot tre meter.

Foto: torill ustad stav / nrk

Politiet søker først i det øverste laget med masser, ned til opp mot en og en halv meter. Deretter kan det bli aktuelt å søke helt ned til tre meters dybde.

– Vi har startet i området ved resepsjonen fordi det er der vi mener det er mest sannsynlig å gjøre funn. Det er basert på hvor langt byggearbeidet var kommet da Vålnes forsvant, sier Nilsen.

Han anslår at det første trinnet på rundt 60 kvadratmeter, vil ta rundt en uke å gjennomsøke.

Gjøres det ikke funn i de første rommene, vil søket fortsette i resten av resepsjonen og deretter i de andre rommene i gjestestua. Nilsen anslår at det første trinnet vil ta rundt en uke å gjennomsøke.

Dette betyr at Vollan gjestestua kan få avstengte rom i lang tid framover.

– I beste fall så vil vi kunne ha gjenoppbygd inventaret i nybygget til sommeren. I verste fall kan det ta et år, sier Lydersen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg ukens siste Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg ukens siste Nordnytt