Hopp til innhold

– Fylket mangler kompetanse til å drifte flyruter

Hasvik-ordfører mener kommuner som Hasvik vil bli skadelidende om fylkeskommunen får ansvaret for regionale flyruter. Kaoset rundt fergerutene har gjort henne skeptisk.

Eva Husby

BEKYMRET: Hasvik-ordfører Eva Husby frykter øykommunen vil oppleve fraflytting om fylkeskommunen får ansvaret for både fly- og båtrutene til Hasvik.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

Finnmark fylkeskommune ønsker å ta over ansvaret for kjøp av regionale flyruter. Det kommer frem i et forslag som Samferdselsdepartementet har ute på høring.

Det forslaget får ikke støtte i Hasvik. Ordfører Eva Husby er allerede misfornøyd med hvordan fylkeskommunen har lagt opp de nye båtrutene.

– Erfaringene med fergedrifta som er overført fra riksvegfergene og til fylkeskommunen og måten fylkeskommunen har håndtert dette på har gjort meg skeptisk, sier Husby.

Bekymret over frie midler

Hun frykter øysamfunnet vil oppleve fraflytting på grunn av for dårlig tilbud for både fly og båt om fylkeskommunen får ansvaret for begge deler.

– Det som gjør meg bekymret er at dette skal overføres som frie midler. Da kan fylket bruke dette til det de vil, og jeg tror at kommuner som Hasvik vil bli skadelidende, sier ordføreren.

Hammerfest lufthavn

Fylkeskommunen mener de er bedre rustet til å prioritere riktig, hvis de selv får forvalte flyrutene. Øysamfunnet i Hasvik deler ikke den samme tilliten.

Foto: Allan Klo / NRK

Husby mener fylkeskommunen ikke bør ha ansvaret for hverken båtrutene eller flyrutene.

– Fylkeskommunen har ikke kompetanse til å drive de regionale flyrutene. Det mener jeg de statlige myndighetene har. De gir meg trygghet, sier ordføreren.

– For mange politikere jobber for sitt senter

Daglig leder for fiskebruket i Akkarfjord på Sørøya, Ann Kristin Kvalsvik, var kritisk til fylkeskommunens omlegging av hurtigbåtene i fylket.

Ann Kristin Kvalsvik

KRITISK: Ann Kristin Kvalsvik er daglig leder for fiskebruket i Akkarfjord, og mener det ikke vil være til Finnmarks beste om fylkeskommunen får ansvaret for flyrutene.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Hun tror ikke det er til Finnmarks beste om fylket også skal ta ansvaret for flyrutene.

– Jeg tror at det er litt for mange politikere som jobber litt for mye for sitt senter istedenfor å se på Finnmark som helhet. Så lenge det er en sånn vridning så gagner det ikke resten av Finnmark, sier Kvalsvik.

Hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel i Finnmark, Geir Ove Bakken, avviser kritikken og mener fylket må stå fram med selvtillit.

– Jeg synes det er viktig at vi i fylket skal ha troen på oss selv, og ikke troen på departement og folk som styrer nede i Oslo, sier bakken.

– Skal vise at vi duger

Han mener fylkeskommunen har god tid til å forberede seg på da dagens ordning med at staten har ansvaret for regionale flyruter fram til 2022.

Geir Ove Bakken

– Vi må ha en politikk på dette området, sier Geir Ove Bakken

Foto: Stian Strøm / NRK

– Om dette blir en realitet kan man ikke vite, men vi må ha en politikk for dette området, sier hovedutvalgslederen.

Han mener det også er for tidlig å trekke noen konklusjoner fra fylkeskommunens drift av de nye båt- og bussrutene.

– At vi nå har innført et nytt kollektivtilbud i fylket må få lov til å sette seg. Så skal vi vise i fylkeskommunen over de nærmeste årene at dette duger vi til, sier Bakken.