– Fullt mulig å bli avhengig av dataspill

Åse Mette Østland, koordinator for Spilleavhengighet Norges region nord, har selv en sønn som er spilleavhengig.

Far og sønn spiller dataspill

Spilleavhengighet Norge får mange henvendelser fra foreldre som er bekymret for barnas spilling.

Foto: Alexander Fredriksen / NRK

– Man kan helt klart bli avhengig av dataspill. Det er mange som sidestiller avhengigheten med alkoholisme, narkomani og gambling, og da nytter det ikke å trappe ned, da må du kutte det helt ut, sier Østland.

Hun har selv en sønn som er spillavhengig, og forteller at spilleavhengige ungdommer kan få fysiske abstinenser når de ikke får spille.

– De kan bli rastløse, urolige, og slite med å sove, sier hun.

Doktorgradsstipendiat i psykologi ved IT Universitetet i København, Rune Nielsen, hevder at det som regel ligger andre årsaker, bak når ungdom velger å spille data, i stedet for å gå på skolen, eller når dataspillingen får sosiale konsekvenser for ungdommene.

– I de fleste tilfeller ligger det en bakenforliggende årsak bak mye spilling, det er jeg også enig i, men det er derfra og ut at spillingen utvikler seg til en avhengighet, sier Åse Mette Østland i Spilleavhengighet Norge, som er tydelig på at ikke all spilling er problematisk.

– Dataspilling kan være veldig sosialt, og ungdommen kan ha mye gøy sammen med dataspill. Det er ikke svart/hvitt i problematikken, men mye gråtoner, sier hun.