Storesøsteren: – Per fryktet at han skulle bli drept

Den savnede Per Vålnes i Balsfjord var redd han kom til å bli drept. Han ba derfor familien ta kontakt med politiet hvis han forsvant. Nå har han snart vært savnet i ett år.

Hedda Christensen

Storesøsteren til Per Vålnes, Hedda Christensen, er kritisk til politiets etterforskning av brorens forsvinning.

Foto: NRK/Privat

– I den aller første telefonsamtalen jeg hadde med politiet, fortalte jeg at Per hadde blitt truet på livet, og at han fryktet at han skulle bli drept. Jeg sa til politiet at jeg hadde lovet Per å fortelle det til politiet hvis han ble borte i mer enn tre dager, sier Hedda Christensen til NRK. Hun er storesøsteren til den savnede Per Vålnes fra ÅL.

To løslatt - fire siktet for drap

Til nå er fire personer pågrepet og siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap i det som politiet omtaler som en av de mest spesielle drapssakene gjennom tidene i Norge.

Tre av de siktede, deriblant den tidligere samboeren til Vålnes og hennes nye samboer, ble fredag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. De to siste pågrepne avhøres i helga, og de blir trolig fremstilt for varetektsfengsling mandag i Nord-Troms tingrett i Tromsø.

To personer som også ble pågrepet fredag i forbindelse med saken, ble fredag kveld sjekket ut av saken og løslatt.

– Den siktede 31-åringen som ble pågrepet og siktet i dag, er løslatt klokka 19.30 i kveld. Etter avhør er hans status at han per nå anses som sjekket ut av saken. Det samme gjelder den siktede 30-åringen som også ble pågrepet fredag. Han ble løslatt klokka 20.30 i kveld, opplyser regionlensmann i Målselv, Bardu og Balsfjord, Andreas Nilsen fredag kveld.

De siktede er fra Balsfjord og Tromsø.

Husene

Den savnede Per Vålnes bodde i det røde huset til venstre, mens hans tidligere samboer og hennes nye samboer bor i det hvite huset til høyre. Begge de to er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap.

Foto: NRK

50 år gamle Per Vålnes ble meldt savnet av sin tidligere samboer 1. desember i fjor. Siste gang andre vitner har sett Vålnes i live var på 50-årsdagen hans fire dager tidligere, i parets hjem på Sagelv i Balsfjord kommune.

Og ved en rasteplass i Lavangsdalen på innfartsveien E8 til Tromsø ble bilen til Vålnes funnet forlatt 4. desember. Bilnøklene hans lå i elva like ved, og der slutter de fleste spor som offentligheten er kjent med.

Kritiserer sein etterforskning

Kripos ble koblet inn i den taktiske etterforskningen av forsvinningssaken allerede i april i år.

Men først denne uka sperret politiet av området rundt hundegården og husene til Per Vålnes og den tidligere samboeren hans og startet den tekniske delen av etterforskningen.

Hedda Christensen mener politiet startet den tekniske etterforskningen av forsvinningen altfor seint.

– Jeg mener det er utrolig at det har tatt så lang tid. Det bør være en rutine at man sikrer tekniske- og elektroniske spor med en gang. Og det ble ikke gjort, sier hun.

Politi

Etterforskere fra Kripos ble koblet inn i den taktiske etterforskningen allerede i april. Men først denne uka har de bistått i den tekniske etterforskningen på eiendommen til Per Vålnes og den siktede ekssamboeren hans.

Foto: NRK

Bursdagsfest og hundegård sentralt

Per Vålnes bodde alene i et mindre hus på eiendommen, mens den drapssiktede tidligere samboeren bodde i hovedhuset. Og det var der 50-årsdagen til Vålnes ble feiret for snart ett år siden.

Alle som var på festen er nå pågrepet og siktet i saken, men foreløpig er det ikke funnet spor av den savnede. Lensmannen opplyser til NRK at bursdagsselskapet er nært det tidspunktet Vålnes ble savnet, og det er veldig sentralt i politiets etterforskning.

Også den store hundegården på eiendommen står sentralt i politiets etterforskning.

Hundegård

Hundegården på eiendommen til Per Vålnes og den drapssiktede tidligere samboeren hans, skal være en sentral del av etterforskningen.

Foto: NRK

Tatt prøver av hund

NRK er kjent med at det er tatt hår- og urinprøver av en av hundene i hundegården kort tid etter forsvinningen.

Prøvetakingen skjedde ikke på oppdrag fra politiet, men fra søsteren til Per Vålnes.

– I de påfølgende dagene var de opptatt av å reingjøre hundeburene, og de ønsket ikke å være med på søket etter Per, sier Christensen.

Lensmann Andreas Nilsen kommenterer kritikken om sein teknisk etterforskning slik:

– Vi forstår kritikken. Vi vurderte dette fortløpende, og mente at vi måtte prioritere taktisk etterforskning før teknisk etterforskning. Derfor har det tatt så lang tid, sier Nilsen.

– Hva kan du si om hundegården?

– Vi registreres at det spekuleres rundt hundegården, men det vil jeg ikke kommentere, ser han.

Montasje

På en rasteplass på E8 ble bilen til den savnede Per Vålnes (bildet) funnet. Bilnøklene ble funnet i ei elv like ved.

Foto: NRK/Privat

– Har vært avlyttet lenge

Ifølge Nordlys har det i lengre tid foreligget en hemmelig siktelse mot flere av de involverte. Troms politidistrikt skal ha fått rettens medhold til å iverksette kommunikasjonskontroll, altså telefonavlytting og overvåking av annen telefontrafikk som SMS.

Vålnes er opprinnelig fra Hallingdal, men flyttet til Balsfjord etter en periode i Finnmark.

Han drev hundeoppdrett på eiendommen i Balsfjord sammen med sin nå drapssiktede tidligere samboer.

Vålnes og den siktede tidligere samboeren hadde to barn sammen, og de er tatt hånd om av barnevernet i Balsfjord kommune.

Mandag skal politiet og helsevesenet i kommunen ha et informasjonsmøte med elevene på skolen i kommunesenteret Storsteinnes om det som har skjedd.