– Frykter beskjed om Senja-kommune

Onsdag regner de med å få beskjed om tvangssammenslåing, ordførerne i nei-kommunene på Senja. – Ikke noe godt ekteskap, sier Berg-ordføreren.

avstemming, Berg kommunestyre

Et splitta kommunestyre i Berg da politikerne nylig tok stilling til å bli med i Senja kommune eller ikke.

Foto: Arild Moe / NRK

Lederen i kommunalkomiteen på Stortinget har sammen med representanter fra Høyre og Venstre invitert alle Senja-kommunene til møte i Tromsø onsdag. Fra før er det kjent at stortingspolitikerne har elleve kommuner på lista over kommuner de vil bruke tvang for å slå sammen. Nå går spekulasjoenne på at Berg og Torsken også havner på den lista.

På Senja er det fire kommuner; Lenvik og Tranøy bestemte i fjor høst at de vil danne Senja kommune. De to yttersia-kommunene Berg og Torsken vil derimot fortsette som egne kommuner. Hver av dem har rundt 915 innbyggere,

Torskenpolitikerne sa i vinter enstemming nei til sammenslåing mens et knepent flertall i Berg vil la Stortinget ta avgjørelsen om framtida.

Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen frykter det er tvangssammenslåing som er budskapet når Senja-kommunene møter i Tromsø onsdag.

Jakobsen mener nei-kommunene kunne fått bestå i noen år til, mens saka fikk modne i befolkningen.

– Nå er folk her ute bare forbanna, sier han. Jakobsen sier stemninga ikke er for å bli slått sammen med andre kommuner.

Senja

Berg-ordfører Roar Åge Jakobsen frykter beskjed om tvangssammenslåing onsdag.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Har ikke sansen for tvang

Hans kollega i Torsken, Fred Ove Flakstad, er skeptisk til møtet om kommunereformen i Tromsø onsdag. I Torsken sa kommunestyret i vinter nei til sammenslåing.

Flakstad frykter at det nå går mot tvangssammenslåing:

– Det kan jo være at de vil prøve få oss til å samarbeide frivillig, sier han. Men han tror helst de får beskjed om hva Stortinget vil bestemme.

– Vi har ikke sansen for tvang, ikke i noen sammenheng, sier Flakstad.

Viktig med avklaring nå

Ordføreren i den største av de fire Senja-kommunene, Geir Inge Sivertsen i Lenvik, mener det er viktig med en tidlig avklaring om Berg og Torsken. Han viser til at Lenvik og Tranøy allerede er i gang med et planmessig arbeid mot å bli én kommune. Det vil skje fra 2020.

Les også:

Vil verken bekrefte eller avkrefte

Helge A. Njåstad, leder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget holder kortene tett i forhold til om det kan bli snakk om tvangssammenslåing av de fire kommunene på Senja.

– Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte noe. Vi har behov for å snakke med kommunene først, og oppdatere oss på hvilke vurderinger som ligger til grunn for vedtaket som Berg gjorde om at Stortinget må avgjøre saken for deres del. Vi vil også lytte til Torsken kommune, som til tross for at de har økonomiske utfordringer med Robek-situasjonen, valgte å stå alene, sier Njåstad.

Han legger til at de på onsdagens møte også vil oppdatere kommunene om hva kommunereformen er.

– Vi ønsker jo å rigge Norge for å være mer effektiv, og dermed kunne yte enda bedre tjenester til innbyggerne, sier leder i kommunal- og forvaltningskomiteen.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Turi Enoksen

Se kveldens Nordnytt med Turi Enoksen klokken 20:00

Regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen.

Regjeringen gjeninnfører meteren og skjenkestopp ved midnatt