Hopp til innhold

– Frp har mer kystvennlig politikk enn Høyre

Kystfiskarlagets leder Arne Pedersen, mener at Frp på toppen av fiskeridepartementet er bedre enn Høyre og Aspaker.

Arne Pedersen

Leder i Kystfiskarlaget Arne Pedersen mener at Frp er på rett side i to av de viktigste sakene for kystfiskarlaget, og har dermed stro tro på denne regjeringsendringen.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Sandberg er en spennende utnevnelse som fiskeriminister. Etter min vurdering så har han en mer kystvennlig fiskeripolitikk enn det forgjengeren hans hadde, sier leder i Norges Kystfiskarlag, Arne Pedersen.

Og det er flere andre som er enig med ham i dette.

Med Per Sandberg som både er nestleder i Frp, og nå fiskeriminister, tror Pedersen at fiskeripolitikken vil være mer i tråd med det mange fiskere selv ønsker framover.

regjeringsendringer

De nye statsrådene ble klar onsdag formiddag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Tror på endring med Frp

– Vi er kjent med at landsmøtet i Frp har avvist å strukturere båter under 11 meter. Vi har og sett at Frp i de tre nordligste fylkene har avvist det samme, sier Pedersen

Satt sammen med saken der leveringspliktige kvoter må overføres til kystflåten dersom ikke leveringsplikten blir opprettholdt, mener han at Frp er på rett side i to av de viktigste sakene for kystfiskarlaget.

– Det er stor forskjell mellom Frp og Høyre i sin fiskeripolitikk. Mens Frp har landsmøtevedtak har vært tydelig, så har Høyre vært veldig ullen på blant annet leveringsplikten, sier Pedersen.

Kystfiskarlaget har hele tiden vært imot dette, sammen med flere andre fiskarlag og fylkeskommuner. Det er stort sett bare Norges Fiskarlag som har snakket for dette.

Johnny Olaussen

Johnny Olaussen i Gamvik Frp har jobbet for opprettholdelse av leveringsplikta, og er glad for at hans partifeller skal styre fiskeripolitikken framover.

Foto: Stian Strøm / NRK

Mener Aspaker var for utydelig

Pedersen mener Elisabeth Aspaker som fiskeriminister var for utydelig på hva slags Fiskeri-Norge hun ønsket.

– Hun startet noen prosesser og reiste problemstillinger som etter vår mening gikk i gal retning. Vi fikk aldri det svaret fra Aspaker som vi ønsket oss, sier Pedersen

Johnny Olaussen i Gamvik Frp går noen hakk lengre i sin kritikk av Aspaker som fiskeriminister.

– Vi i Gamvik Frp ser at politikken som har vært ført under skiftende regjeringer, gradvis har utarmet oss og ført kvotene over til kapitalsterke redere, sier Olaussen.

Han mener at måten man har fordelt kvoter til større redere, har gitt en konkurransevridning, som igjen gjør at andre folk ikke kommer seg inn i fiskeriene. Det gir et monopol, og det er ikke Frp for, understreker han.

– Forventer endret fiskeri-kurs

– Jeg forventer at Sandberg ser at fiskeri ikke er en vanlig næring, men en evigvarende ressurs som tilhører folket. Jeg forventer også at han endrer kursen i forhold til Aspaker, sier Olaussen og utdyper;

– Aspaker har talt kapitalistene sin sak og har jobbet for å utarme kysten vår, og ytterligere rane kystbefolkninga, sier han.

Olaussen er som mange andre i dag glad for at Frp overtar den politiske styringen av Fiskeridepartementet framover. Det med Per Sandberg i spissen som statsråd og Ronny Berg fra Alta som statssekretær.