Hopp til innhold

– Fritt frem for sjødeponi

Naturvernforbundet frykter at det nå er fritt frem for å dumpe gruveavfall i Repparfjord.

Naturvernforbundet frykter sjødeponi i Kvalsund

Naturvernforbundet frykter sjødeponi i Kvalsund.

Etter et møte i Kvalsund med Miljøverndepartementet tidligere denne uka frykter sekretær i Naturvernforbundet i Finnmark, Svein Lund at innvendingene mot sjødeponi ikke vil bli hørt når Miljøverndepartementet skal behandle saken.

Blant annet fordi Fiskeridirektoratet leverte sin innsigelse etter at fristen hadde gått ut.

– Få institusjoner har innsigelsesrett, og innsigelsen de har fått fra Fiskeridirektoratet blir ikke tatt på alvor fordi den kom etter fristen.

Repparfjord har status som nasjonal laksefjord, og huser i tillegg gyte- og vekstområder for torsk. Havforskningsinstituttet, Fiskarlaget og en rekke andre høringsuttalelser tar for seg konsekvensene av å slippe ut giftige avfallsstoffer i Repparfjorden, men det holder ikke mener Lund.

– Møtet i Kvalsund viste tydelig hvorfor innsigelser veier mest. Flere av oss som har gitt uttalelser var ikke invitert. Vi måtte selv ringe rundt for å få lov til å komme på møtet.

Nå skal saken behandles av Miljøverndepartementet, og Lund frykter de ikke vil ta hensyn til motargumentene mot sjødeponi.

– Problemet er at innsigelser gjør at saken går til behandling hos Miljøverndepartementet, men det er usikkert om de vil ta hensyn til alle sider i saken, eller bare innsigelsene som er kommet inn.

To formelle innsigelser

Det foreligger to formelle innsigelser mot gruveselskapet Nussirs planer om å starte opp kobbergruvedrift i Kvalsund. Innsigelsene er fra reindrifta og sametinget, men ingen av dem tar for seg dumping av gruveavfall i sjøen.

Fiskeridirektoratet kom med innsigelse mot sjødeponi, men den ble levert tre måneder etter at fristen gikk ut. Seniorrådgiver Frank Jacobsen i Fiskeridirektoratet er likevel ikke enig i at det vil være fritt frem for sjødeponi.

– Så lenge alle synspunktene er kjent, så vil Miljøverndepartementet måtte ta dem med i vurderingen.

Skal også vurdere sjødeponi

Miljøverndepartementet svarer i en e-post til NRK at sjødeponi er en del av Nussirs planer og dermed også skal tas med i vurderingen.

– Dersom reguleringsplanen stadfestes skal utslippssøknaden behandles av Klima- og forurensningsdirektoratet. Det er altså ikke tatt stilling til verken reguleringsplanen eller utslippstillatelsen i denne saken, skriver kommunikasjonsrådgiver Erik Aasheim.