– Friåret i havgapet har endret livet vårt

Å leve et år utenfor sivilisasjonen har satt spor i livet til familien Hofsø Hjellnes.

Familien Hofsø Hjellnes på Stormolla i Lofoten

Siri og Jørn med sønnene Jens Arne og Sindre. Familien er utrolig glad for at de gjennomførte drømmene om et friår.

Foto: NRK

– Friåret på Gulheim har preget oss. Vi returnerte til det vi trodde skulle være en normal hverdag, men det viste seg at vi heldigvis hadde tatt lærdom av tiden i Lofoten, sier Jørn Hoføs Hjellnes.

I seks uker har vi kunne fulgt Jørn og familien hans, som valgte å ta et friår ute i havgapet på øya Stormolla i NRK-serien «Tid til å leve».

Pensumbok sykepleien

Etter friåret har Jørn startet en ny hverdag som sykepleierstudent.

Foto: Jørn Hofsø Hjellnes

Etter at de kom tilbake til hverdagen i Harstad har flere ting endret seg.

– Jeg har sagt opp jobben min som lokomotivfører i Narvik og heller satt meg på skolebenken for å bli sykepleier. Under friåret fikk jeg tid til å fundere over hva jeg egentlig har lyst til å gjøre istedenfor å bare halse videre til neste delmål i livet, sier Jørn.

Verdens beste lekeplass

Under oppholdet ble kona Siri syk. Hun fikk kraftige betennelser i kroppen, og ble plaget med både armer og ben. Etter trening og behandling er Siri tilbake i jobben som jobbkonsulent, der hun hjelper folk ut i arbeidslivet.

– Siri har uttrykt at hun ble motivert til å gjøre en enda bedre jobb etter friåret. Hun fikk sett nye muligheter til hvordan hun kunne veilede folk til å ta kontroll over livet sitt, forteller Jørn.

Sønnene Jens Arne og Sindre er tilbake i barnehagen og stortrives med det, men ifølge Jørn savner de hytta.

– Jens Arne sa nylig at hytta var verdens beste lekeplass.

Se siste episode her:

Ble friåret slik Siri og Jørn drømte om? For et år siden flyttet de til en liten hytte ved havgapet i Lofoten sammen med sine to smågutter. De ville bort fra bylivets stramme timeplan, og kjærestelivet skulle blomstre. Nå er tiden kommet for å pakke og flytte hjem igjen. (6:6)

– Et av de viktigste valgene

I løpet av friåret har familien hadde mange gode opplevelser. Fisking, bygging av badstue, kajakkturer og måkejakt for å nevne noe.

Siri har tidligere uttrykt at hun var litt bekymret for hvordan det ville bli da ungene skulle tilbake til hverdagen, og noe sitter igjen enda, blant annet interessen for å jakte på fugl.

– Det er bare noen dager siden Sindre ropte ut; «Se den kråka der, den er på skuddhold.»

Men snart er livet på hytta virkelig et tilbakelagt kapittel. Hytta er nemlig lagt ut for salg.

– Vi var tilbake en måned etter vi hadde flyttet der fra. Da ble vi bare sittende og kike i lufta og knipse med tærne. Vi hadde gjort alt vi kunne gjøre der. Så neste helg drar vi utover for å fiske og slappe av, men også for å pakke.

Nå skal familien kose seg med minnene fra friåret.

– Vi ville aldri vært det foruten. Det er et av de viktigste valgene vi har gjort i livet, og som jeg ville angret mest på hvis det ikke ble gjort.

Måsekjøtt ble en del av kosten for familien Hofsø Hjellnes under friåret deres i Lofoten.

Nyheter fra Troms og Finnmark