Forsker hos SALT, Kjersti Eline Tønnessen Busch, forteller at plastforbruket vårt har stor innvirkning på naturen.
Foto: Espen MortensenFørst er det greit å ha noen fakta på bordet:
- I 1964 produserte vi 15 millioner tonn plast på verdensbasis. I 2014 lå tallet på 311 millioner tonn, og det vil trolig doble seg de neste 20 årene.
- Vi sorterer bare 14 prosent av plasten vi bruker på verdensbasis.
- Rundt 12 millioner tonn plastsøppel havner i havet hvert år.
– All plasten i naturen er ikke bare et resultat av industriens plastbruk. Også vi som private forbrukere har stor innvirkning på plastutfordringen, sier Kjersti Eline Tønnessen Busch, forsker hos SALT.
– Fredagstacoen er for eksempel blitt en plastbonanza uten grunn.
- SE NETTDOKUMENTAREN: «SØPPELBØLGEN SOM DREPER»
Så hvordan kan du få ned plastforbruket ditt? Her er et knippe råd:
1. Bruk ryggsekk eller bærenett når du er på butikken
Frankrike har, i tillegg til flere andre land, innført forbud mot bæreposer av plast i butikk. Norske myndigheter har ikke antydet at det blir aktuelt her, men det betyr ikke at du ikke kan bidra selv.
– Det er vel først og fremst en symbolsk greie, men det skaper litt bevissthet rundt dette med plastforbruk, sier Kjersti Eline Tønnessen Busch.
Et handlenett har kanskje ikke sen aller største effekten når det kommer til plastsøppel i naturen, men symboleffekten er stor, ifølge Kjersti Eline Tønnessen Busch.
Foto: Jannicke Møller Andersen / NRK2. Handle mest mulig i løsvekt
Trenger du å kjøpe avokado som ligger i en plastskål inne i plastinnpakning? Må du ha plastpose på appelsinene dine?
– Det finnes butikker som lar deg handle det meste i løsvekt. Det er ikke alle steder du har et slik tilbud, men dersom det finnes der du bor, kan det være et fint bidrag, sier Busch.
3. Bytt til q-tips i papir
Store mengder q-tips i plast ender i havet fordi folk kaster dem i do. Derfor har en av verdens største produsenter av q-tips, Johnson & Johnson, gått over til å produsere q-tips av papir.
Så enten kan du slutte å kaste q-tipsene i do, eller du kan bytte til papirvarianten.
Her er noen av ørepinnene, eller q-tipsene, som ble funnet i Korsvika i Trondheim en søndag i mars.
Foto: Christine Spiten4. Plukk opp patronhylsene når du er på jakt
– I Lofoten ser vi mange patronhylser på strendene. Det bør ikke være et problem for jegere å ta de med seg etter at du har skutt, sier Kjersti Eline Tønnessen Busch.
5. Kjøp deg mindre stæsj
– Forbruket av stæsj kan du ta ned. Ting du ikke trenger som er laget av plast er noe av det enkleste å slutte med. For eksempel ting du gir til barn, som blir kastet dagen etter, sier Busch, og får støtte fra miljøviter Jennie Olsson Qvist.
– Jeg kjøper en god del brukte klær. Du trenger jo ikke 15 bukser, sier hun.
– I tillegg kjøper jeg aldri fleeceklær. De brytes ned til mikroplast litt og litt når du vasker dem, og mikroplasten fra plaggene ender i havet.
Jennie Olsson Qvist deltok på strandrydding på Svalbard i juni. Hun mener det er mye vi kan gjøre for å få ned mengden plast som ender i naturen.
Foto: Petter Strøm / NRK6. Vær kritisk når du kjøper kosmetikk- og hygieneartikler
Tannkrem, hudkrem og andre hygieneprodukter inneholder mikroplast. I en del land har de lagt ned forbud mot å produsere produkter som inneholder mikroplast. Det er også foreslått i Norge, men ikke vedtatt ennå.
Uansett, så finnes det fortsatt produkter på markedet som inneholder små plastbiter. Styrer du unna dem, hjelper du litt.
Kosmetikk inneholder en del mikroplast. Det er mulig å finne produkter som ikke inneholder plastbiter.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP7. Kjør mindre bil
Bilkjøring antas å være en av de største kildene til mikroplast i naturen. Plasten kommer fra dekkene som slites ned.
Dersom du lar bilen stå, bidrar du ikke bare til mindre utslipp, du reduserer også mengden mikroplast som ender opp i naturen.
Foto: Petter Strøm