Hopp til innhold

– Forgubbing blant fiskere i Norge

Yrkesfiskere i Norge blir eldre og eldre, og færre unge velger seg et liv på havet. Det viser ferske tall fra Fiskeridirektoratet. Men i det siste har trenden snudd ...

Henging av tørrfisk

Ferske tall fra Fiskeridirektoratet viser at gjennomsnittsalderen har steget fra 39 år til cirka 45 år for fiskere siden 1990. Samtidig har andelen fiskere under 30 år falt fra 33 prosent til 18 prosent.

Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX / SCANPIX

– Det forgubbes jo litt i denne næringen. Det er synd, for skal det utvikles i næringen her, så må det yngre krefter til, sier brødrene Morten (39) og Ronald Karikoski (42).

De to fiskerne gjør klar båten sin til neste ukes fiske. De to brødrene er 39 og 42 år gamle, og skiller seg dermed ikke nevneverdig ut i forhold til gjennomsnittsalderen blant fiskere i Norge.

Ferske tall fra Fiskeridirektoratet viser nemlig at gjennomsnittsalderen har steget fra 39,3 år til cirka 45,3 år for fiskere siden 1990. Samtidig har andelen fiskere under 30 år falt fra 33 prosent til 18 prosent.

Trenden har snudd

Alder på fiskere

Andelen fiskere under 30 år som har fiske som hovedyrke har i perioden 1990 til 2011 vært synkende, fra 33 prosent i 1990 til 18 prosent i 2011.

Foto: Fiskeridirektoratet.no

Men det finnes et lyspunkt i statistikken. Det siste året har det nemlig kommet til flere unge fiskere, noe også Karikoski brødrene på kaia i Vadsø kjenner seg igjen i.

– Ja det er noen helt ned i 20-årene som driver på, sier Morten Karikoski.

– Er det vanlig?

– Nei, det har ikke vært vanlig de 10 siste årene. Vi har blitt eldre og eldre, svarer han.

– Jeg mener vi har hatt en positiv utvikling de siste tre årene. Det er flere unge som har startet opp, sier Ronald Karikoski.

Han mener det skyldes flere ting.

– Det har vært god tilgang på fisk, og krabben har gjort sitt den og. Det har vært økning på inntektssiden der, sier 42-åringen.

Mener bunnen er nådd

Formannen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen

Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag, mener næringa må gjøre seg mer attraktiv.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / Scanpix

Reidar Nilsen, leder i Norges Fiskarlag, mener å se en oppgang i rekrutteringen av unge fiskere.

– Jeg tror vi har vært på bunnen når det gjelder disse tingene, og at vi i framtiden vil se stadig flere ungdommer. Det ser jeg gode tendenser til, sier han.

Nilsen mener at fiskerinæringa nå må gjøre seg mer attraktiv for ungdommen, nå som de også konkurrerer mot andre sterke næringer.

– Vi klarer nok aldri å konkurrere med olje, men alle kan ikke jobbe der heller. Men det handler om å gi gode betingelser til ungdommen i framtiden. Det er ikke andre måter å løse det på, sier han.

Også på kaia i Vadsø har de en ide om hva som skal til for å nå fram til ungdommen.

– Det er bedre lønn som frister i oljebransjen, faste rutiner og faste arbeidstider, sier Morten Karikoski.

Flere permitteringer

Sjark

Andelen fiskere under 30 år som har fiske som hovedyrke har i perioden 1990 til 2011 vært synkende, fra 33 prosent i 1990 til 18 prosent i 2011.

Foto: Berit Roald / SCANPIX

Men til tross for optimismen, har det også blitt flere permitteringene i fiskeindustrien i Finnmark. Etter å ha hatt en jevn årlig nedgang siden 2007, er man med 834 permitteringer i fjor, tilbake til nivået i 2008.

Det er spesielt én del av året som trekker opp totalen, sier seniorrådgiver i NAV Finnmark Arnold Eliseussen.

– Økningen skjer de siste månedene. Da er vi tilbake på 2007 og 2008 nivå. Det er drøyt 40 stykker i november og desember som er ledig permittert, sier han.

Fisket opp sine kvoter

Sjømatforedling

Det har blitt flere permitteringene i fiskeindustrien i Finnmark. Etter å ha hatt en jevn årlig nedgang siden 2007, er man med 834 permitteringer i fjor, tilbake til nivået i 2008.

Foto: Eksportutvalget for fisk

Siden NAV begynte å føre statistikk i 2007 har antallet årlige permitteringer fra fiskeindustrien i Finnmark gått ned jevnt nedover fra 902 til 742 i fjor. Men i år har bedriftene altså permittert de ansatte 834 ganger. Det er på nivå med 2008, og NAV trodde i oktober at tallene skulle bli enda høyere.

– Vi hadde fryktet permitteringer fra større anlegg som har tilgang ifra havgåendes og større flåter, men det har ikke funnet sted. Det har vært full produksjon på de større anleggene i Finnmark, sier han.

NAV er nå interessert i å finne ut hva som kan være årsaken til økningen.

– Det vi tror er at den kystnære flåten har fisket opp sitt tilmålte kvantum på et tidligere tidspunkt enn det som har vært tilfellet tidligere.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark