– For meg er dette full oppreising

Redaktør Thomas Nilsen har gjort en avtale med Barentssekretariatet. De trekker avskjedigelsen, og han sier opp.

Thomas Nilsen

Thomas Nilsen er glad for at arbeidsgiver ikke sparker ham. Han velger nå å si opp sin stilling. Den langvarige striden har blant annet stått om hvorvidt nettstedet skal drives som et uavhengig journalistisk nettsted.

Foto: Roger Manndal, NRK

I dag kom nyheten om at Barentssekretariatet trekker tilbake avskjedigelsen av redaktør Thomas Nilsen.

Den langvarige striden har blant annet stått om hvorvidt nettstedet skal drives som et uavhengig journalistisk nettsted. Skal de følge redaktørplakaten, eller, som nå, være underlagt Barentssekretariatet, som eies av fylkeskommunene.

– For meg er dette full oppreising. Arbeidsgiver har trukket avskjedigelsen. Det er kjempebra. Så har vi inngått avtale om økonomisk kompensasjon, sier Thomas Nilsen, som dermed går av som redaktør for Barentsobserver.

Med seg får han ett års lønn og feriepenger.

Går ikke tilbake

Han sier han ikke går tilbake i jobben, men velger å si opp.

– Var det frivillig å ikke jobbe videre?

– Jeg har signalisert tydelig tidligere at jeg ikke ønsker å jobbe journalistisk undet et fylkeskommunalt eierskap. Det er en naturlig konsekvens av dette. Men det viktigste for meg var at avskjedigelsen er trukket, og at det ikke var hold i de begrunnelsene som arbeidsgiver kom med. Dermed slipper vi å belaste rettssystemet med dette, sier redaktøren.

Arbeidende styreleder i Barentssekretariatet Stig Olsen

Arbeidende styreleder i Barentssekretariatet Stig Olsen vil ikke si noe om fremtiden til Pia Svensgaard.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Gjorde en avtale

Styreleder Stig Olsen sier på sin side at årsaken til at partene gjør det slik, er at Barentssekretariatet og Barentsobserver ikke skulle ende opp i en belastende rettssak.

Han er uenig i det Nilsen sier om at dette betyr at sekretariatet innrømmer feil i sin behandling av saken, da de først sparket Nilsen.

– Det er overhode ikke noe feil i avskjedigelsen. Den var godt begrunnet. Men vi ønsker å unngå en rettslig prosess. At han sier opp er en del av avtalen vi forhandlet fram i dag, sier Olsen.

Konfrontert med dette, sier Nilsen at styret nok ikke ønsket en rettssak.

– Vi har heldigvis ytringsfrihet i Norge, så at han som styreleder for Barentssekretariatet sier det, må han bare gjøre. Men det faller på sin egen urimelighet. Avskjedigelsen er trukket fordi den ikke hadde stått seg i retten.