– For farlig å reise tilbake til Sør-Sudan

Norske politifolk i permisjon fra oppdrag i Sør-Sudan får ikke returnere til det krigsherjede landet nå. Lisbeth Oddveig Hansen er blant dem som har fått beskjed om å holde seg hjemme.

Libeth Oddveig Hansen

Lisbeth Oddveig Hansen ransaker en av beboerne på vei inn i flyktningleiren.

Foto: Privat

– Jeg hadde gledet meg til å reise tilbake fordi det er en givende jobb, sier Hansen.

Mandag skulle Harstad-kvinnen reise til hovedstaden Juba, for å tjenestegjøre i en av flyktningleirene lenger nord i Sør-Sudan, men Politidirektoratet har stanset reisen.

Volden har den siste tiden eskalert i det borgerkrigsherjede landet. Siden torsdag er 270 personer drept, opplyser presidentens kontor.

12 i permisjon

Ifølge politidirektoratet er det 18 politifolk som tjenestegjør i landet. 12 av dem er nå hjemme på permisjon, tre er i Juba, mens tre er andre steder i Sør-Sudan.

Etter de siste krigshandlingene i hovedstaden Juba, har Lisbeth og de 11 andre polititjenestemennene som er på permisjon i Norge, fått beskjed om å holde seg hjemme.

Politibetjent

I to måneder har Lisbeth Oddveig Hansen jobbet som politi i en leir med 120.000 flyktninger. Det er en stor kontrast til jobben trebarnsmoren har ved Harstad politikammer, der hun er beredskapsplanlegger og operasjonsleder.

I Sør-Sudan skal politifolkene bistå lokalt politi.

– Jeg gjør egentlig helt normalt politiarbeid, som jeg gjorde da jeg gikk ut av politiskolen. Nå er jeg rett og slett politibetjent i en diger flyktningleir. Det har sammenheng med at borgerkrigen mellom de to folkegruppene Dinkaene og Nuerne har blusset opp, sier hun.

Børre Hansen Lisbeth Oddveig Hansen

Lisbeth Oddveig Hansen, får være hjemme sammen med mannen Børre og barna en stund til.

Foto: Martin Mortensen / NRK

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at de følger situasjonen tett og har dialog med flere aktører både i regionen og på huset.

– Har følt meg trygg

NRK har fortalt at hjelpeorganisasjoner anser situasjonen i Sør-Sudan som så farlig og uoversiktlig at de vil evakuere sine ansatte.

Foreløpig er det ikke aktuelt fpr Politidirektoratet å hente ut de seks som fortsatt er i Sør-Sudan.

– Jeg har følt meg trygg hele tiden der nede. Men når vurderingen fra politidirektoratet og ambassaden er at det er farlig, er det alvorlig. Da skal man være forsiktig.

Soldater og politi

Soldater og politi i Sør-Sudans hovedstad Juba søndag.

Foto: STRINGER / Reuters