– Folk bor i telt på hustaket for å komme unna «Harvey»

Etter orkanen «Harvey» har den amerikanske storbyen Houston vært rammet av en voldsom flom. Der befinner tidligere finnmarking Chris Nicolaisen seg.

Flom i Texas

Chris Nicolaisen i Houston opplever ekstremværet i området som skremmende.

Foto: Chris Nicolaisen

– Jeg har flere venner som har mistet alt av eiendeler. Men heldigvis kjenner jeg ingen som har mistet livet, sier Chris Nicolaisen.

Fjernsynsbilder fra Texas har vist gater og hus fylt med vann og biler som er tatt av flomvannet.

Minst sju millioner amerikanere er berørt av oversvømmelser som følger den tropiske stormen «Harvey», som har rammet Texas. Minst 20 mennesker er bekreftet omkommet i flommen etter uværet, og flere er savnet.

Ekstremværet er fortsatt ikke over. Onsdag traff «Harvey» nok en gang fastlandet i Louisiana og sørøst i Texas. Enkelte steder bøtter det fortsatt ned, skriver Aftenposten.

Måtte søke ly på brannstasjonen

Chris Nicolaisen bor i Houston og er opprinnelig fra Texas, men han har også vært finnmarking i ni år.

– Det er utrolig mye regn her, og det vil ikke slutte. Jeg og mine foreldre måtte søke ly ved en brannstasjon i fire timer før vi kunne komme oss hjem. Det var bare en halv kilometer unna, sier han.

Chris Nicolaisen forteller at han opplever situasjonen som skremmende.

– Selve orkanen skulle ikke treffe oss i det hele tatt. Men vi ble truffet av veldig mye regn, sier han.

Nicolaisen og noen venner har kjørt rundt i området som er blitt evakuert. Der blir det brukt båter for å hjelpe folk ut av området. Flere av Nicolaisens venner har mistet alt de eier, men ingen i hans familie eller vennskapskrets har mistet livet i katastrofen.

– Det er mange av venne mine som har slått opp telt på takene for å komme seg unna flomvannet, forteller han.

Flom i Texas

Fjernsynsbilder fra Texas har vist store ødeleggelser. Guvernør i Texas Greg Abbott, frykter at det ikke er over med det første.

Foto: Chris Nicolaisen

Frykter at dødstallene vil stige

Ifølge guvernøren i Texas Greg Abbott, har 8.500 personer blitt reddet av redningspersonell. 24.000 medlemmer av nasjonalgarden er sendt ut for å bistå i redningsarbeidet.

Greg Abbott frykter også at «det verste ikke er over ennå». På en pressekonferanse onsdag fortalte han at ødeleggelsene etter uværet vil bli mye større enn etter orkanene «Katrina» (i 2005) og Sandy (2012), skriver NTB.

Der ble det gitt mer enn 940 milliarder kroner i føderal støtte, og orkanen kostet 1800 personer livet. Det er imidlertid ikke antydet at dødstallene vil bli i nærheten av dette.

Håper på bedre vær

I storbyen Houston har uværet roet seg. Chris Nicolaisen håper «Harvey» kan gi seg, så hverdagen etter hvert kan bli normal.

– Stormen har for det meste gått videre. Forhåpentligvis treffer den ikke andre byer. Nå er det bare mye arbeid som gjenstår for å få alt på plass igjen, sier Chris Nicolaisen.