– Flere liv ville gått tapt hadde ikke folk reagert så raskt

Legene som var på vakt da skredet gikk i Longyearbyen på lørdag er ikke i tvil: Hadde ikke folk reagert som de gjorde, ville flere dødd etter skredet.

Svalbard ras

Befolkningen i Longyearbyen ble bedt om å melde seg med spader da snøskredet hadde gått. Og det gjorde de.

Foto: Tipser / NTB scanpix

Klokken 10.20 lørdag formiddag var det vaktskifte på sykehuset i Longyearbyen. Da telefonen ringte slo de full alarm. Det hadde gått et snøskred fra Sukkertoppen.

Alt tilgjengelig personell på Svalbard ble kalt inn, og det ble opprettet kontakt med UNN i Tromsø.

Fire voksne og fire barn ble begravd i skredet. Alle i Longyearbyen kom til med spader for å hjelpe.

– Vi måtte stå i det med de ressursene vi hadde der og da, fortalte overlege og allmennspesialist, Kjell Sørli, ved sykehuset i Longyearbyen under torsdagens åpne informasjonsmøte.

Snøskred
Foto: Nils Mehren / NRK

Umulig å berge de to

En annen overlege, allmennspesialist og akuttmedisiner Martin Eckhardt, kom også på jobb da alarmen gikk. Han fikk ansvaret for to år gamle Nikoline Røkenes, som dessverre ikke overlevde skadene hun fikk.

Også 42 år gamle Atle Kjartan Husby omkom.

– Vi utførte gjenopplivning på dem i ett døgn, men livene deres var umulige å berge, forteller Eckhardt.

– Havner du i et snøskred er det mange forskjellige krefter som kan skade deg. Det ene er de direkte klemskadene du kan få, som kan slå deg ut alene, eller som hindrer deg i å puste. Snøen kan også være så tettpakket rundt deg at du ikke får oksygen. I tillegg kommer nedkjølingen svært raskt. Derfor er det så viktig at du blir gravd frem fort, når du blir tatt av skred.

– Slike snøskred er drepende farlig. Fremgraving må skje veldig fort dersom man skal ha en sjanse for å overleve, sier Mads Gilbert, klinikkoverlege ved Akuttmedisinsk klinikk, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

– Kunne endt mye verre

Martin Eckhardt tror flere liv ville gått tapt, hvis ikke befolkningen på Svalbard hadde reagert som de gjorde.

– Vi fikk begrenset den menneskelige tragedien ved å handle raskt. Grunnen til at ikke flere omkom, er den innsatsen alle gjorde på lørdag. Det gjelder redningsmannskaper, helsepersonell og de frivillige, sa han under torsdagens møte.

– Tilbakemeldingen fra UNN i Tromsø sier også det. De mener at de ikke kunne gjort det bedre selv.

Godt oppmøte

Et hundretalls personer hadde møtt opp på informasjonsmøtet tirsdag kveld.

Foto: Nils Mehren / NRK