Hopp til innhold

– Flere liv kunne gått tapt

Flere liv kunne gått tapt dersom Nordlys-ulykka hadde skjedd i Finnmark. Det tror Henry Ingilæ hos 330-skvadronen på Banak.

Hurtigruten MS Nordlys

To personer omkom i en eksplosjonsartet brann på Hurigruten Nordlys sist torsdag.

Ingilæ mener Nordlys-ulykka viser at redningsinnsats og brannberedskap til sjøs nå må på plass, også i Finnmark.

– Vi har en gruppe i Tromsø som er spesialtrent for å drive brannbekjempelse på båter. Det er jo en god beredskap for Tromsø-området, men det vil ikke være en troverdig beredskap for områdene på Finnmarkskysten, sier Ingilæ.

– Beredskap i Tromsø holder ikke

For to år siden utvidet justisministeren RITS-tjenesten til å omfatte også Tromsø, Ålesund og Øland. 330-skvadronen på Banak sendte da en forespørsel om en slik spesialredningstjeneste også i Finnmark. Svaret ble Tromsø.

Ingilæ hos 330-skvadronen frykter utfallet, dersom Nordlys-ulykka hadde skjedd i Finnmark, med nærmeste RITS-tjeneste i Tromsø.

– Det er klart at en eksplosjonsartet brann som den vi så i Ålesund på hurtigruta, det sier seg selv at det blir for langt å skulle fly til Tromsø og hente brannfolkene, og så fly tilbake til Finnmarkskysten.

I verste fall ville katastrofen vært mye større. Og det blir jo bare spekulasjoner, hva det kunne medføre, sier Ingilæ.

– Handler om å redde liv

Henry Ingilæ og 330-skvadronen, i samarbeid med Porsanger kommune, ønsker derfor å etablere et kompetansesenter i Lakselv med redningstjeneste til sjøs, såkalt RITS-tjeneste.

RITS omfatter spesialtrente brannfolk, med utstyr, som er egnet til å heise ned på fartøy i brann.

– Det handler om å redde liv. Tida er kritisk. Det å raskt få frem redningsmannskaper til en nødssituasjon på havet, det vil være med på å redde liv, sier Ingilæ.

Støttes av Fylkesberedskapssjefen

Utspillet fra Ingilæ støttes av Fylkesberedskapssjef i Finnmark, Ronny Schjeldrup.

– Jeg tror vi kunne vært tjent med en RITS-tjeneste også i Finnmark, for å håndtere slike tjenester raskere enn dersom man måtte vente på personell fra Tromsø, sier Schjeldrup.

Nyheter fra Troms og Finnmark