– Flere fag roper etter lærlinger

I Troms er det mangel på lærlinger innen bygg og anlegg, til tross for at jobbmulighetene er gode. For Geir (23) var trivsel det viktigste.

Geir Johansen

FORNØYD: Geir Johansen fullførte videregående innen allmennfag, og kunne starte rett på lærlingperioden hos Byggteam Harstad.

Foto: Dan Henriks Klausen / NRK

Geir Johansen droppet høyere utdanning og begynte som tømrerlærling hos Byggteam i Harstad etter videregående.

Han ville først bli tannlege, men angrer ikke på at han valgte det bort:

– Tanken på alle leksene og eksamen gjorde at jeg styrte unna, og heller gikk for praktisk arbeid.

Bor og drill ble det likevel – bare i en litt annen størrelse.

Vil ha flere lærlinger

Flere kunne gjort som Geir, sier daglig leder Hilde Lilleng ved Yrkesfaglig opplæringskontor. I Troms er det mangel på lærlinger innenfor bygg og anlegg. Bare i Harstad er det minst ti ubesatte lærlingplasser.

– De siste årene har vi sett at det er for få som søker til våre fag. Spesielt ser vi et stort behov for lærlinger innenfor byggfagene, sier hun.

Og utdyper:

– Vi har ledige lærlingplasser i tømrerfaget, i mur- og malerfag, stillasbygger- og glassfag. Flere fag roper etter lærlinger, og søkere.

Slipper skole

Med fullført videregående skole innen allmennfag kunne Geir Johansen starte rett på lærlingeperioden hos Byggteam Harstad.

En mulighet som han mener burde kommuniseres bedre.

– Det vanlige er å gå to år i skole og to år i bedrift, og så være ferdig. Jeg må i stedet gå tre og et halvt år, men da slipper jeg å gå på skole. Da går jeg kun i bedrift, og lærer der.

– Hva vet du om jobbmulighetene?

– Jeg ser i avisa, og ser at det er etterspurt tømrere i flere bedrifter. Jeg tror det er mye bedre muligheter nå enn før mellom fem og ti år siden, sier Johansen.

– Hvor viktig var lønna?

– Det var ikke det som var avgjørende. Det viktigste er at man trives med det man holder på med.