Hopp til innhold

– Flaggdebatten er et angrep på det samiske

I Alta har flaggdebatten rundt 17. mai satt sinnene i kok.

17. mai-tog

Inger Elin Utsi gikk med samisk flagg i 17. mai-toget i 2012.

Foto: Privat

– 17. mai er nasjonaldagen vår, da ligger det i ordet at det er det norske flagget som skal være synlig. Jeg vil ikke nekte folk å ta andre flagg med seg i 17. mai-toget, men jeg oppfordrer dem til å bære det norske flagget i tillegg, sier Ronny Berg (Frp), varaordfører i Alta.

Flaggdebatten har fått nytt liv. I Ålesund ønsket Aspøy skole å bruke papirflagg med det norske flagget på den ene siden, og et annet flagg på den andre siden.

17. mai-komiteen i Ålesund oppfordret Aspøy skole til å droppe ideen.

– Handler om ytringsfrihet

– Jeg ønsker ikke se et tog med bare utenlandske flagg. Dette handler om at vi skal feire det norske, da trenger man ikke andre flagg, sier Ronny Berg.

Kirsti Bergstø

Kirsti Bergstø reagerer på Ronny Bergs uttalelser.

Foto: Bente Bjercke

– Når Berg sier at dette rokker med verdiene til 17. mai, reagerer jeg. Dette er en dag hvor vi feirer grunnloven, og der står ytringsfriheten sterkt, sier Kirsti Bergstø, SVs stortingskandidat i Finnmark.

Samiske flagg

Ronny Berg er likevel tydelig på at han ikke er kritisk til at folk bærer det samiske flagget i 17. mai-toget.

– Samene har ikke en egen nasjon, men de er en del av Norge. På samefolkets dag heiser vi jo det norske flagget, sier Berg.

Inger Elin Utsi, styreleder i Alta sameforening, mener Bergs uttalelser er et angrep på det samiske.

– Det samiske flagget er jo ikke det norske flagget. Når Berg ikke vil ha andre flagg i 17. mai-toget, er det på en måte et angrep på det samiske, sier hun.

I fjor bar hun det samiske flagget i toget.

– Da var det en voksen mann som ropte "feil flagg" etter meg. Det var vondt å oppleve.

Inkludering

Jasmin Brix har norske, danske og tyrkiske aner. Hun er kontaktperson mellom innvandrere og norske myndigheter, og mener flaggmangfold er et tegn på god integrering.

– Hvis barn kan bære det norske flagget i tillegg til flagget fra landet de kommer fra viser det at de har følelser for landene de har røtter i, og for Norge, sier hun.