Hopp til innhold

– Finnmark er perfekt for kongefamilien

Kongefamilien velger stadig å feriere i nord. Bare i sommer har de hatt flere private turer. Finnmarkingene setter stor pris på besøket og synes det er fint at de kongelige får gå i fred.

Kongefamilien, med alle barn og barnebarn, ferierer i Finnmark.

SE VIDEO: Kongefamilien får gå i fred når de kommer til Vardø. Lokalbefolkningen er glad for besøket.

– Du ser det er ikke mye folk her. Det er jo bare jeg som står her, sier vardøværingen Kjell Skog når NRK møter ham ved Vardøhus festning.

Hele kongefamilien, inkludert alle kongeparets barnebarna, har akkurat ankommet festningen, der bare vertskapet og invitert presse var til stede.

– Det var litt mer første gang kongeskipet kom, da var det fullt på kaia. Så de er kommet til et litt mer hemmelig besøk. Det er fint!

Får være privat

Det er nemlig ikke lett å få til en privat og avslappende ferie for hele storfamilien når man er konge og dronning. Men siden fredag har hele kongefamilien feriert i Finnmark. Kongeparet ønsket å vise historien og landsdelen fram til barnebarna, som har vært på russergrensa og fått oppleve gruvedrift, kongekrabber og samisk kultur.

NRKs hoffreporter Kristi Marie Skrede tror at kongefamilien har valgt fylket fordi de i stor grad får være i fred.

– De får mye av de de liker her. De kan være mer privat; de får kultur, natur og historie på ett brett, og kan utfordre seg selv i naturen. Jeg tror dette er perfekt for denne familien, sier Skrede.

Lommekjent

Kongeparet og særlig dronningen har hatt mange ferieturer til Finnmark, til fots, på sykkel, på ski og med hunder. Nå skal barnebarna få oppleve høydepunktene:

– Det er jo så mye fascinerende her, sier dronnig Sonja, og hinter til sine tidligere turer i fylket:

– Det har vært rekognosering i noen år, kan man si!

Kongefamilien saman med statuen av Kong Haakon VII i Vardø

Kongefamilien stiller vanligvis ikke til fotografering på private turer, men gjorde et unntak da alle var samlet i Vardø.

Foto: Silja Arvola / NRK