– Fikk beskjed om at jeg måtte evakuere umiddelbart

LONGYEARBYEN, SVALBARD (NRK): Knut Mikalsen rakk ikke å få med seg noen eiendeler da han ble vekket klokken 4 i natt med beskjed om å komme seg ut av huset i Longyearbyen i all hast.

Knut Mikalsen

BLE VEKKET I NATT: Knut Mikalsen rakk ikke annet enn å kle på seg da han ble evakuert fra hjemmet sitt i Longyearbyen i natt. Til sammen 59 personer ble evakuert i natt i frykt for nye snøskred.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Jeg lå og sov da noen plutselig ringte på døren i ett kjør. Da jeg kom meg opp og åpnet døren, fikk jeg beskjed om å komme umiddelbart. Da var det bare å hive på seg klærne og forlate huset, sier Knut Mikalsen.

NRK møter ham i Svalbardbutikken, der personer som er blitt evakuert, kan handle inn det mest nødvendige.

Får ikke returnere

Mikalsen rakk ikke annet enn å kle på seg da han måtte forlate hjemmet.

– Jeg fikk ikke med meg noe, jeg kledde kun på meg, og så dro jeg, sier han.

– Nå skal jeg handle litt her, sånn at jeg har så jeg klarer meg nå. Jeg skal ned med flyet på tirsdag, så jeg håper jeg kan komme tilbake til huset mitt for å få hentet det jeg skal ha med meg på juleferie.

Han er blant de 59 personene som ble evakuert fra boligene sine i Longyearbyen natt til i dag. Til sammen er da over 170 personer evakuert etter at et stort snøskred gikk fra fjellet Sukkertoppen i går formiddag.

Foreløpig har de evakuerte ikke fått lov til å returnere til hjemmene sine for å hente ut ting. Sysselmannen på Svalbard opplyser at det blir holdt vakt ved de evakuerte boligområdene.

En bil står inneklemt mellom to hus etter et stort snøskred i Longyearbyen

SNØMASSENE REV MED SEG HUS: En bil står inneklemt mellom to hus som ble skjøvet nedover fjellsiden av det store snøskredet som gikk fra Sukkertoppen lørdag.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Må finne tilbake til tryggheten

I går kveld og i dag har kirken i Longyearbyen vært åpen for dem som trenger noen å snakke med, eller bare vil ha en stille stund.

Sogneprest Leif Magne Helgesen i Longyearbyen

TENNER LYS: Sogneprest Leif Magne Helgesen tar imot innbyggere i Longyearbyen i kirken.

Foto: Helge Carlsen / NRK
Flagget på halv stang utenfor Svalbard kirke

HALV STANG: Flagget er på halv stang utenfor Svalbard kirke søndag. I bakgrunnen ser man foten på Sukkertoppen, hvor skredet gikk.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Flere titalls innbyggere har kommet.

– Nå må vi tenne de lysene vi har, både fysiske lys i kirken og i hjemmene, og også med medmenneskelighet, smil og tårer som vi deler, sier sogneprest Leif Magne Hansen til NRK.

– Det vil ta tid for Longyearbyen-samfunnet å reise seg etter dette, for det er fremdeles en usikker situasjon. Vi må finne tilbake til den tryggheten vi har følt ved å bo her, og jeg vet at folk vil være med på å bygge et godt fellesskap videre. Men vi vil trenge tiden fremover sammen.

En mann i 40-årene er bekreftet omkommet etter snøskredet. Fortsatt er tilstanden til ett av barna som ble kritisk skadet, alvorlig.

Da kirken ble åpnet klokken 10 i formiddag, vaiet flagget på halv stang.

Fra kirken ser sognepresten rett bort på skredstedet ved Sukkertoppen.

– Det er tøft å se det. Jeg heiste flagget til halv stang med skredområdet rett i bakgrunnen. Det er dimensjoner i dette som er ufattelige, sier Hansen.