– Er lettet og glad for at klassen får reise

Elevene i tiende klasse ved Sandfallet ungdomsskole får likevel reise på klassetur til London i september. Vårin Larsen (15) må imidlertid bli hjemme.

Vårin Larsen

Etter at Vårin sto fram med saken sin, har hun fått støtteerklæringer og henvendelser fra hele landet.

Foto: Inghild Eriksen/NRK

Alta kommune skal lage nye regler etter å ha brutt prinsippene i opplæringsloven og latt elever betale egenandel på klasseturer.

– Klassetrinnet som er berørt skal få reise på tur i og med at de har handlet i god tro, sier oppvekstsjef Mads Stian Hansen.

Det var i forrige uke at Vårin Larsen (15) fortalte at hun ikke hadde klart å samle nok penger til klasseturen til London, og at hun derfor måtte bli hjemme.

En tredjedel av klassen kunne heller ikke være med. Klassetur-saken har også ført til en sterk debatt i sosiale medier, der det fortelles om en tilsvarende praksis over hele landet.

– Har handlet i god tro

Mads Stian Hansen

– Vi ønsker at elevene som skal reise til London får en fin tur, men for fremtiden så må klasseturer gjennomføres på en slik måte at alle kan få være med, sier skolesjef Mads Stian Hansen.

Foto: Kristian Sønvisen Bye/NRK

I går ble klassetursaken drøftet i Hovedutvalget for oppvekst og kultur i Alta kommune. I dag sier skolesjefen at de ikke vil hindre den omtalte klassen å reise.

– De har allerede betalt for reise og opphold og dersom vi skulle nektet de å reise ville de tapt alle pengene sine. Det ønsker vi ikke, sier Hansen.

Rektoren på Sandfallet ungdomsskole er i streik. Derfor har politikerne og administrasjonen i fellesskap bestemt at elevene i tiende klasse på skolen får reise på klassetur i september.

Administrasjonen har fått i oppdrag å lage retningslinjer som er i tråd med opplæringsloven. Dette skal være klart innen 22. september.

– Foreldre og elever på Sandfallet har handlet i god tro når de har valgt å gjennomføre klassetur til London på denne måten. De nye retningslinjene som vedtas vil gjelde for skoleturer i fremtiden. Vi ønsker at elevene som skal reise til London får en fin tur, men for fremtiden så må klasseturer gjennomføres på en slik måte at alle kan få være med, sier skolesjef Mads Stian Hansen.

Vårin Larsen

Det er i september at klassekameratene reiser av gårde til London. Og selv om Vårin har fått støtte fra hele landet, er hun fortsatt igjen hjemme når de andre reiser. Her sammen med jakthunden Luna.

Foto: Inghild Eriksen/NRK

– Er glad for at de reiser

Privat arrangerte skoleturer er vanlig praksis over hele landet, men mange kommuner har likevel laget retningslinjer der prinsippene fra opplæringsloven ivaretas.

Det var denne praksisen Vårin Larsen ville til livs, selv om hun var redd for at det skulle ramme hennes egen klasse.

– Jeg er veldig glad for at de likevel får reise. Det er jo fint så lenge man fortsatt gjør noe med det som skjer i fremtiden, sier en lettet Vårin.

Det er i september at klassekameratene reiser avgårde til London. Og selv om Vårin har fått støtte fra hele landet, er hun fortsatt igjen på skolen når de andre reiser avsted.

– Jeg tror nok jeg blir hjemme. Men jeg er glad for at det blir en endring på hvordan man forholder seg til regelverket, og en bedre ordning i fremtiden, sier Vårin.

Hun innrømmer at all oppmerksomhet og støtte den siste uken har vært overveldende.

Samtidig har hun kanskje fått et lite plaster på såret, i tillegg til alle støtteerklæringer.

– Jeg var jo på en tur til Oslo i går, der jeg deltok i programmet «God morgen Norge» på TV 2. Det var litt spennende, og så fikk jeg jo en natt på hotell også, avslutter Vårin.