– Er ikke bare verstingslandene folk flykter fra

Mennesker fra mellom 20 og 30 ulike land har søkt om asyl ved Storskog grensekontrollsted i Finnmark. Ifølge Amnesty, er ikke tallene overraskende.

Flyktninger Storskog

Mennesker fra mellom 20 og 30 ulike land har søkt om asyl ved Storskog grensekontrollsted i Finnmark, viser de siste tallene fra Politiets utlendingsenhet.

Foto: Tore Meek, Meek, Tore / NTB scanpix

De aller fleste av flyktningene som har kommet over grensa fra Russland på Storskog er fra Syria og krigsherjede land som Afghanistan og Irak.

Men blant asylsøkerne finner vi også folk fra Colombia, Usbekistan, Armenia og Tyrkia.

– Dette viser at det er organisert

Politikere stiller nå spørsmål på om dette er mennesker som trenger hjelp.

Rut Olsen

Rut Olsen, partileder i Kystpartiet i Alta.

Foto: Knut Åserud / FFK

– Dette viser at det er organisert. Her ser man den skremmende effekten med at Norge driver på med Schengen-avtalen, sier Rut Olsen, partileder i Kystpartiet i Alta.

Hun er en av de som reagerer på at asylsøkerne som drar til Norge via Russland, kommer fra land vi ikke tenker på som krigsområder.

– Vi må stenge grensa umiddelbart. Vi klarer ikke å kontrollere hva som kommer inn. Og vi vet også at mange som kommer som overhodet ikke har behov for asyl i Norge, sier Olsen.

Asylsøkere fordelt på nasjonalitet

I løpet av 2015 er det kommet 1273 personer fra Syria til Norge, 182 personer fra Irak og 282 personer fra Afghanistan. Hele 129 personer er registrert som statløse når de kom inn i landet. Se faktaboks til høyre om presiserte tall for hvert land.

Foto: Politiets utlendingsenhet

– Ikke bare fra verstinglandene

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International, er ikke tallene overraskende.

– Det er mange steder i verden der folk er forfulgt og derfor må flykte, sier Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty.

Gerald Kador Folkvord

Gerald Kador Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty.

Foto: Amnesty

– Det er ikke bare verstingslandene folk flykter fra. Det er helt naturlig at enkeltpersoner flykter fra et land som for eksempel Armenia, der den politiske undertrykkelsen ikke er så dramatisk. Men dersom man er homofil i Armenia risikerer man å bli slått i hjel – uten at myndighetene beskytter deg, sier Folkvord.

Flere kommer fra Usbekistan

De fleste asylsøkerne som kommer til Storskog er fra land som Syria, Afghanistan og Irak. Land der tilstandene har vært vanskelige lenge. Men også Armenia er representert.

I tillegg til land som Pakistan, Qatar, Somalia, Gambia, til og med Colombia. Flere har også kommet fra Usbekistan.

– Usbekistan er i sin egen kategori. Dette er et av verdens mest undertrykte land. Dette er et regime som styrer gjennom tortur, politisk forfølgelse og religiøs diskriminering, sier Folkvord.

Usbekistan

Usbekistan, et av verdens mest autoritære regimer. Her er tortur og politisk forfølgelse vanlig, og mange personer har derfor god grunn til å flykte landet, sier Amnesty.

Foto: SHAMIL ZHUMATOV / Reuters

21 mennesker har kommet fra ferielandet Tyrkia. Et område de aller fleste nordmenn vil se på som trygt.

– Vi ser at trakassering av journalister, overgrep mot personer som kritiserer myndighetene, øker i Tyrkia, sier Folkvord.