– Jeg tenkte: «Er det Jesus som ringer?»

Ingrid Evertsen fikk i går en telefon som gjorde at hun nesten falt av stolen. Nå har proteseverkstedet i Gaza en halv million mer å rutte med.

Ingrid Evertsen

– «Jeg kan ikke vente med å gi disse pengene til proteseverkstedet i Gaza, jeg vil gi dem umiddelbart. Er det greit?», sa den anonyme kvinnen til meg, sier Ingrid Evertsen til NRK.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Jeg fikk en telefon i går fra en hyggelig dame som går rett på sak og sier at hun hadde sett et foredrag av Mads Gilbert noen år tilbake, og at hun ønsket å testamentere en halv million til arbeid i Gaza. Så har situasjonen eskalert etter det, så hun sa følgende: «Jeg kan ikke vente med å gi disse pengene, jeg vil gi dem umiddelbart. Er det greit?» sier Ingrid Evertsen til NRK.

Tallet på drepte i Gaza øker. Minst 550 palestinere er drept siden tirsdag i forrige uke. 25 israelere er drept. De fleste var soldater.

Evertsen leder innsamlingsaksjonen som har fått navnet «Krafttak for Gaza», som startet i 2009. Pengene går til et proteseverksted i Gaza.

Siden den gang har flere millioner blitt samlet inn. Konserter har blitt spilt, og titusener av selbuvotter i palestinske farger har blitt strikket og solgt. Mange har gitt, og kontonummeret har etter hvert blitt godt kjent.

Lederen for Gaza kommunale proteseverksted, Hazeem Shawwa, mottar sjekken.

Her mottar lederen for Gaza kommunale proteseverksted, Hazeem Shawwa, en sjekk på to millioner kroner fra innsamlingsaksjonen «Krafttak for Gaza» i 2009.

Foto: Mads Gilbert

Falt nesten av stolen

I det siste har proteseverkstedet i Gaza imidlertid hatt dårlig økonomi, og ansatte har ikke fått lønn i lang tid. Det hele har stått i fare for å ha bli lagt ned. Telefonen i går fra kvinnen, som vil være anonym, var høyst kjærkommen.

– Jeg datt bak i stolen og tenkte «kan du si meg, er det Jesus som ringer»? Men det var altså henne. Et vakkert menneske, sier Evertsen.

Hun er ikke i tvil om at pengene når frem.

– Dette er ikke penger som blir sølt bort på administrasjon eller andre ting. Vi har bokført hva pengene er brukt til, og vet navn og alder på alle som har fått operasjon, sier Evertsen.

Mange vil gi

Over 50 000 selbuvotter i palestinske farger er strikket til inntekt for proteseverkstedet i Gaza.

Kvinnen ønsker at pengene skal gis til proteseverkstedet i Gaza. Evertsen forteller at de også har bestemt at om det er andre som også sterkt behøver midler, kan de også gi penger til det.

– Om folk vil gi hundre kroner så er det veldig bra. Alle monner drar, sier Evertsen.

Hun sier mange bryr seg og vil gi penger. Proteseverkstedet fikk inn til sammen 17 000 kroner på en eneste time da Palestinakomiteen arrangerte en markering til støtte for ofrene i Gaza fredag i forrige uke.

Evertsen sier det er med en spesiell følelse hun la på røret etter telefonsamtalen i går.

Spesiell dag

– Det er jo en spesiell dag i Norge i dag, 22. juli. Gleden for disse pengene kom i går, og i dag sitter man og kjenner på det som skjedde i Norge for tre år siden, sier Evertsen.

Hun har et budskap hun vil dele med folk.

– Verden er jo gått av hengslene, vi må jo bare gripe fast i noe som har et snev av vett og forstand. Det er å strekke ut en hånd. Det er ingen som kan stå alene på denne kloden. Vi kan ikke stå oppreist og gå gjennom dagene hvis vi ikke er sammen med dem som har det trasig, sier Evertsen.

Nyheter fra Troms og Finnmark