– En gutt på fem ønsker seg varmt undertøy til jul

Et juletre på en kafe kan sørge for at den lille gutten får ønsket sitt oppfylt. For også i år skal et enkelt juletre i Vadsø spre hjertevarme og glede til mange.

NRK Finnmark

Ottar Zahl Jonassen og Anita E. Nilsen i studio til Finnmarkssending hvor de fortalte om ønskejuletreet 2014.

Foto: Stian Strøm / NRK

– Du trekker en lapp og utfra det som står der kjøper du en gave til en liten gutt eller en liten jente, noe som de ønsker seg til jul, sier initiativtaker til ønskejuletreet, Ottar Zahl Jonassen i Caphumanity.

Ønskejuletreet i Vadsø sørger for at det på lillejulaften deles ut hundrevis av julegaver til både unge og gamle.

Treet er å finne på Hildonens Bakeri og Konditori for fjerde år på rad. Og det har vært en gedigen suksess hvert eneste år. Fra juletreet kan hvem som helst plukke seg en ønskelapp og deretter kjøpe en julegave ut fra hva som er skrevet på lappen.

– Hele samfunnet har engasjert seg hvert eneste år. Alle har deltatt på en eller annen måte. Det har vært en gedigen dugnad, forteller Ottar.

Det er så enkelt å gjøre en forskjell, være medmenneske og vise at vi har respekt ovenfor hverandre, mener han.

Nestekjærlighet

– Det er det jula handler om, sier Anita E. Nilsen.

Ønskejuletreet 2014

Hjelp en ukjent venn, er oppfordringen som står på plakater i hele Vadsø.

Foto: Liss Jacobsen / NRK

Hun er direktør på Scandic hotell i Vadsø. Anita forteller at da Ottar kom til henne med ideen om et ønskejuletre så var det ingen tvil. Hun ville bidra. Og det ville så og si resten av fylkeshovedstaden i Finnmark også.

Folk har hjertevarme ovenfor medmennesker i en vanskelig bo- og livssituasjon. De viser at de bryr seg, mener Anita.

– Man får være med å bidra til at noen får en hyggeligere jul. Og selv om vi har det hektisk i hverdagen så kan vi stoppe opp og gjøre noe for våre nye landsmenn og våre gamle og syke, sier Nilsen.

– Det er så enkelt å sette i gang, så flere bør favne det samme, sier Anita. Hun oppfordrer alle i sin hotellkjede om å starte noe lignende.

Ønskelappene

På lappene som henger rundt på treet har barn tilknyttet Oscarsgata Mottak og beboere på Vadsø bo- og omsorgssenter skrevet sine julegaveønsker.

– Gaven skal koste et sted mellom 50 og 200 kroner. Da kan flest mulig ha en mulighet til å delta, her skal det være en lav terskel for å delta, forklarer Ottar.

Innen lillejulaften skal den ferdigpakkede gaven levers til Scandic Vadsø Hotell som leverer pakkene videre. Gavene skal være til barn og unge mellom 0-18 år, og til våre syke og eldre.

Noen av ønskene som er kommet inn:

  • Varmt undertøy er ønsket av en fem år gammel gutt
  • En lekebil er ønsket av en åtte år gammel gutt
  • Et leketøy er ønsket av en fem år gammel jente

Her kan du høre Anita og Ottar når de besøkte Finnmarkssendinga