– En ganske kritisk situasjon

Både politistasjonssjefen og byrådslederen i Tromsø mener onsdagens trafikkaos viser hvor sårbar infrastrukturen er.

Trafikkaos i Tromsø sentrum

Det ble lange køer over hele Tromsøya og på fastlandet etter at en buss punkterte på Tromsøbrua.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Det som skjedde i Tromsø i dag viser hvor sårbar vi er på de viktigste transportårene vi har, sier byrådsleder Kristin Røymo til NRK.

Onsdag ble det fullstendig kaos i trafikken i Tromsø. Først punkterte en buss på Tromsøbrua noe som skapte stor kødannelse fra fastlandet og over til Tromsøya.

Kristin Røymo

Byrådsleder Kristin Røymo sier at det viktigste er at veiprosjektene som har vært planlagt i Tromsø i mange år finner sin finansiering, og at vi får begynt å bygge.

Foto: Eskil Mehren / NRK

Etter hvert måtte politiet også stenge av Tromsøysundtunnelen i løpet som går fra Tromsøya til fastlandet, fordi det ble for mange biler inne i tunnelen. Køen forplantet seg så flere andre plasser.

– Det er en ganske kritisk situasjon. Det flyter godt så lenge det ikke skjer noe ekstraordinært, men i det øyeblikket det skjer er det full stopp og det forplanter seg over lang tid. Mange mennesker blir involvert i kjempelange køer og får problemer med å komme seg fram, forteller Røymo.

– Utrykningskjøretøy kan passere

Politistasjonssjef i Tromsø, Morten Pettersen forteller at dagen har vært rimelig kaotisk og at det til tider har vært veldig lange køer. Det har skapt utfordringer for politiet da de skulle avvikle trafikkøen.

Også Pettersen mener at trafikkaoset viser at systemet er sårbart.

Morten Pettersen

Politistasjonssjef Morten Pettersen sier at det har vært en kaotisk onsdag.

Foto: MARIT EILERTSEN / NRK

– Men samtidig er det viktig å understreke at selv om trafikken står stille, så er det i en nødssituasjon fullt mulig for utrykningskjøretøy å forsere køen.

Politistasjonssjefen forteller til NRK at han ikke har fått noen meldinger om uttrykningskjøretøy som ble hindret av køen.

Nordlys skriver at en ambulanse i utrykning møtte på køkaoset, men at trafikken åpnet seg slik at ambulansen slapp gjennom. iTromsø skriver om en ambulanse som ble stående fast på brua.

– Når utrykningskjøretøy krever fri vei, er veiene så brede at det er fullt mulig å kjøre i midten hvis kjøretøyene viker til siden. Men det tar selvfølgelig litt lengre tid, sier Morten Pettersen.

Mer kritisk på Kvaløya

Byrådsleder Kristin Røymo sier at det onsdag var en kritisk situasjon fra Tromsøya til fastlandet, men at det vanligvis vil være muligheter fordi det både er bru og tunnel.

Kødannelse i Tromsø

Etter mange timer var det fortsatt lang kødannelse i Tromsø.

Foto: Eskil Mehren / NRK

– Når det gjelder Kvaløya er vi i en enda mer kritisk situasjon. Når det skjer noe på Sandesundbrua, så er vi avstengt og det er ikke kontakt. For oss er det derfor fryktelig viktig å få bygd Kvaløyaforbindelsen for beredskapen, men også for god trafikkflyt.

Hun forteller at det viktigste nå er veiprosjektene som er planlagt i Tromsø finner finansiering og at byggingen kan begynne.

– Vi er nødt til å bygge de veiene vi har snakket om i så mange år. Det er vår prioritet nummer én for det arbeidet som foregår nå og fram mot den nasjonale transportplanen som skal behandles i Stortinget i juni 2017.