Hopp til innhold

– Dopet appellerer til ungdom

Ungdom, og særlig russ i Tromsø advares mot å ruse seg ved hjelp av såkalte syrelapper. Lappene kan se uskyldige ut, men konsekvensene kan være alvorlige, mener helsetjenesten og politiet.

Bente Pedersen, helsesøster ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø

Helsesøster Bente Pedersen ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø.

Foto: Øystein Antonsen / NRK

– Det vi vet er at det ofte er flytende LSD som dryppes på trekkpapir. Det er som regel uskyldige trykk på dem, som jordbær og smileansikt. Det appellerer til ungdom på en annen måte og det synes vi er bekymringsfullt, sier helsesøster Bente Pedersen ved Sosialmedisinsk senter i Tromsø.

NRK fortalte torsdag at papirlapper med syntetisk narkotika er i omløp blant unge mennesker i Tromsø. Denne metoden å ruse seg på er livsfarlig og kan føre til skade for resten av livet, mener helsetjenesten i byen.

Politiet i Tromsø er derfor ekstra på vakt mot ungdommer som doper seg med LSD.

– Vi har fått informasjon både fra ungdomsmiljøet og helsevesenet om at det skal finnes det som kalles LSD-drypp i Tromsø, sier Yngve Myrvoll, konstituert politistasjonssjef i Tromsø.

Omfanget av rusmidlet er usikkert.

Ungdom, og særlig russ i Tromsø advares mot å ruse seg ved hjelp av såkalte syrelapper.

Reporter: Øystein Antonsen. Foto: Torbjørn Krane. Redigering: Erling Bjørklund.

– Risikerer i verste fall døden

Ved en av byens videregående skoler kjenner enkelte elever til at LSD, også kalt syre, brukes for å ruse seg. Men de understreker at aldri har brukt det selv.

Tror dere at det er mye utbredt her i byen?

– Ja, det vet jeg. Vet ikke om det gjelder LSD, men i hvert fall andre rusmidler, sier skoleelev Trine Sørensen.

Håkon Skoglund Dalsbø

Skoleelev Håkon Skoglund Dalsbø er motstander av narkotika, men har hørt at enkelte bruker LSD for å ruse seg.

Foto: NRK

– Det er nok vanligvis én person som har en kontakt som dealer til en gruppe. Så man kjøper hos enkeltpersoner, sier elev Håkon Skoglund Dalsbø.

De som gjennom jobben kjenner narkomiljøet i Tromsø advarer sterkt mot bruk av LSD.

– Det er så farlig fordi det manipulerer sentralnervesystemet på en slik måte at man risikerer å bli i den rusen for resten av livet eller få alvorlige psykiske problemer, og i verste fall døden, sier tidligere redaktør av gatemagasinet Virkelig, Eirik Junge Eliassen.

Politiet vil vite mer

Politiet opplyser at rusmidlet inntas ved at brukerne spiser papirlapper dynket i stoffet.

– Vi har ikke vært kjent med at dette er i ungdomsmiljøene før nå i det siste. En av de viktigste jobbene vi kan gjøre er å informere ungdom om dette og det er også viktig å informere foreldre om at dette faktisk er i omløp, sier helsesøster Bente Pedersen ved Sosialmedisinsk senter.

– Dette er ting politiet ønsker å vite mer om og vi ønsker selvfølgelig også å komme i posisjon til å ta personer som distribuerer denne type stoffer, sier Yngve Myrvoll, konstituert politistasjonssjef.