– Dialog med Russland viktigere enn noen gang

– Det er klart det er veldig alvorlig at norske politikere blir nekta adgang til Russland, men det er viktig å opprettholde dialogen med vår nabo, sier Martin Henriksen.

Stortingsrepresentant Martin Henriken (Ap)

Vi må fortsatt ha god dialog med Russland til tross for den anspente situasjonen, mener Martin Henriksen (Ap)

Foto: Nils Mehren / NRK

Som kjent avlyser Stortingets utenriks- og forsvarskomité besøk i Moskva fordi både Bård Vegar Solhjell (SV) og Trine Skei Grande (V) fikk avslag på visum. Årsaken er at Norge er med på sanksjonene mot Russland. Dette ville vært den første reisen til den russiske hovedstaden for norske politikere på et så høyt nivå på tre år.

Brudd på folkeretten

For stortingsrepresentanten fra Troms arbeiderparti er det viktig å stå fast på sanksjonene mot Russland etter annekteringa av Krim-halvøya i Ukraina.

– Vi kan ikke akseptere brudd på folkeretten, men i den anspente situasjon vi har nå er det viktigere enn noen gang å ha dialog. Det har vi tradisjon for i nord, sier Henriksen.

Bevar "folk-til-folksamarbeidet"

For Henriksen er det er viktigere enn noen gang å ta vare på "folk-til-folksamarbeidet" som er utvikla gjennom år i nord. Norge har utvikla et godt forhold til og samarbeid med Russland innen kultur, fiskeri og anna næringsvirksomhet, og ikke minst utdanning. Det mellomfolkelige samarbeidet på grensa mellom Russland og Norge er en fin måte å holde kontakten på landene imellom, mener Henriksen

– Men hvordan kan vi opprettholde et godt forhold til Russland når det å nekte parlamentarikere innreise nærmest er en fiendtlig holdning mot Norge?

– Vi må huske at utestengelsen er på parlamentarikernivå. Derfor er det viktigere enn før at det samarbeidet på folk-til-folk-nivå fortsetter. Vi i nord trenger folk på norsk og russisk side som forstår hverandre. Ja, dette samarbeidet bør helst økes. Dialog er viktigere enn noen gang, sier Martin Henriksen.

Samarbeidet i nord kan redde Europa

– Vi kan ikke gi opp håpet. Derfor må vi jobbe for at forholdet til Russland blir normalisert. Det vil skje på ett eller annet tidspunkt. Da er det viktig for Norge, og for hele Europa, at vi har opprettholdt et samarbeid som gjør at kontakten raskt kommer opp å gå, avslutter Martin Henriksen.