– Dette er mulighetenes rike, et hav av muligheter

Hasvik er første stopp under NRK og Amedias valgturne. Til tross for at kommunen ikke anses som en god næringskommune av NHO, er folk ved godt mot om fremtiden.

Debattmote i Hasvik

Christian Wächtler og Gunnar Brattfjord har tro på fremtiden.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Valglogo

– Jeg er født og oppvokst i Tyskland, og jeg kunne bodd hvor som helst i verden, men jeg velger å bo her. Jeg har bodd her i 12 år nå, sier Christian Wächtler.

Flotte mennesker og storslått natur er blant de viktigste årsakene til at han valgte å bosette seg i Breivikbotn i Hasvik.

Wächtler jobber i kommunen som bolyst-prosjektleder, der han arbeider med integrering av nye innbyggere. Kommunen har de siste årene økt befolkningen sin, og folk flytter til Hasvik.

– Mulighetenes rike

Valgkampen er i gang. Wächtler og kameraten, snekkeren Gunnar Brattfjord i Bereivikbotn, er enige: De tror at den Arbeiderparti-styrte kommunen kommer til å fortsette som nettopp det, en Arbeiderparti-kommune, etter valget.

Begge tenker også likt om fremtiden: Innbyggerne i storfiskens rike skal leve av både fisken og fisketurismen. Det må satses, og det som er, må styrkes.

– Fremtiden er begge deler. Man må prate og sammen finne løsninger, sier Brattfjord.

Både turistfisket og yrkesfisket er her, og det vil fortsette, påpeker Wächtler.

– Jeg pleier å si at dersom du ikke trives her så trives du ikke andre steder heller. Dette er mulighetenes rike, det er et hav av muligheter her, sier han.

Debattmøte i Hasvik

Harald Gamst mener er redd for at folk flytter ut av kommunen dersom tjenestetilbudet ikke opprettholdes.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Likevel havnet Hasvik nylig på 420. plass av 428 kommuner i det såkalte nærings-NM, en kåring gjennomført av NHO som rangerer kommunene etter hvor godt næringslivet er.

I kveld arrangerte NRK og Amedia et debattmøte i rådhuset i Breivikbotn, administrasjonssenteret her i Hasvik. For utenom Hasviks fremtid og hva kommunen skal leve av, ble også bygdeutvikling diskutert.

I Hasvik kommune har de tre største tettstedene, Breivikbotn, Hasvik og Sørvør alle både skole og barnehage.

Frykter fraflytting

Bygdeutvikling opptar folk i Hasvik. Blant dem pensjonist Harald Gamst.

Hele livet, med unntak av seks år i Drammen, har han bodd i Hasvik.

Han har tro på fremtiden, men:

Debattmøte i Hasvik

Kjell Arne Hustad håper tettstedene i Hasvik har gode tjenester, også i fremtiden.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Det er meget viktig at vi fortsetter å ha skoler, barnehager og andre tjenester i tettstedene. Det handler om at folk skal kunne velge om på hvilket sted de vil bo. Vi vet fra andre steder at når skoler og barnehager legges ned, så flytter folk bort. Jeg tror at folk kan komme til å flytte bort ikke bare fra tettstedene, men også ut av kommunen, sier han.

Gamst får støtte fra medbygdning Kjell Arne Hustad, også han pensjonist.

– Vi må ha de tilbudene vi har, og ikke miste det som er etablert her. Mister vi tjenester i tettstedene flytter folk bort, sier han.