Hopp til innhold

– Dette er en julegave vi har ventet på lenge

– Det er en gledens dag. Det at Norge og Kina normaliserer forholdet, er veldig bra for all eksport av laks, hvitfisk og kongekrabbe, sier konsernsjef i Norway King Crab, Svein Ruud.

Svein Ruud

Konsernsjef i Norway King Crab, Svein Ruud ser nye muligheter i et kinesisk marked.

Foto: Privat

– Dette var overraskende, ingen gikk og ventet på dette. Her har politikerne gjort en kjempejobb, sier konsernsjef Svein Ruud.

Norway King Crab leverer kongekrabbe fra sin hovedbedrift i Bugøynes i Finnmark. Når forholdet til Kina nå normalisers, åpner det for nye muligheter for bedriften med 22 ansatte.

Vil jobbe for en frihandelsavtale med Kina

Siden 2010, da Nobelkomiteen tildelte Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, har forholdet mellom Norge og Kina vært anstrengt. Norge ble «svartelistet» og det ble mye vanskeligere å drive handel med kineserne. Dette gikk hardt utover eksporten av norsk laks og annen sjømat.

Næringsminister Monica Mæland (H) sier hun er glad for at Norge har fått et normalt politisk og diplomatisk forhold til Kina.

– Nå ser jeg fram til å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale med Kina så raskt det er praktisk mulig. Dette vil være en prioritet sak som jeg vil jobbe aktivt med fremover, sier hun.

Torskefiske

Norway King Crab leverer kongekrabbe til det kinesiske marked, nå håper de også å levere hvitfisk.

Foto: Allan Klo/nrk

Vil satse på eksport av kongekrabbe og hvitfisk

– Vi har vært så heldige at vi har levert levende kongekrabbe til Kina hele tiden, men det har alltid vært en politiske risiko ved det. Nå er usikkerheten borte, og nå vil vi rette blikket mer mot Kina, sier konsernsjef i Norway King Crab, Svein Ruud.

Med sin beliggenhet i Bugøynes i Varangerfjorden, og kort vei ut til fiskefeltene i Barentshavet, har bedriften også begynt å satse på eksport av hvitfisk.

I dag er denne eksporten rettet mot Hong Kong. Med et bedre forhold til Kina kan et nytt og større marked erobres for denne lille Finnmarksbedriften, som omsetter for 50-60 millioner i året.

– Kina er så mange ganger større, så vi kommer nok tidlig på nyåret å være i posisjon til å tenke annerledes på Kina enn vi har gjort til nå, sier Svein Ruud.

En liten bit av Kina får enorme konsekvenser

Norsk laks og ørret er allerede sterkt etterspurt globalt, og Sjømat Norge tror at etterspørselen vil øke dersom verdens største marked nå åpner opp for mer import.

Dersom Norway King Crab får innpass i det kinesiske markedet betyr det mye for Finnmarksbedriften.

– Det er så mange mennesker i Kina. Får vi en liten bit av det markedet vil det få enorme konsekvenser for en liten bedrift som oss, sier konsernsjef i Norway King Crab, Svein Ruud.