Hopp til innhold

– Det var ulovlig å forlate møtet

Å forlate et kommunestyremøte på denne måten er å blokkere en demokratisk prosess, og er derfor ikke lov. Det sier rådmann i Alta kommune, Bjørn Atle Hansen.

Kaos på kommunestyremøte

Konstitueringsmøtet fikk knapt kommet i gang før de fem partiene stormet ut.

Foto: Gyda Katrine Hesla / NRK

Representantene for Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre, Senterpartiet og Kystpartiet forlot mandagens kommunestyremøtet i Alta i protest.

Det skjedde etter at Ellinor Nilsen brøt ut fra Fremskrittspartiet og stilte som uavhengig representant på det som skulle være konstitueringsmøtet for Alta kommunestyre. De fem partiene, som hadde gått sammen og stilt seg bak Frps Ronny Berg som ordfører, mistet dermed flertallet de hadde.

Stormer ut Alta kommunestyremøte

Her stormer politikerne ut av kommunestyresalen i Alta rådhus.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

Da Arbeiderpartiet ikke gikk med på å utsette møtet, stormet representantene fra de fem partiene ut av kommunestyresalen på Alta rådhus.

Ikke lov

– Det er ikke lov å forlate et kommunestyremøte, men det er ingen straff for å gjøre det. Det sier rådmann i Alta kommune, Bjørn Atle Hansen.

Bjørn Atle Hansen

– Det viktigste nå er å få på plass et nytt kommunestyremøte, sier rådmann i Alta kommune, Bjørn Atle Hansen

Foto: Alta kommune

Man skal ha lovlig grunn for å forlate et kommunestyremøte, og det hadde man ikke i dette tilfellet.

Han kjenner ikke til om det finnes noen straff man kan bruke i et sånt tilfelle, men sier at han ikke vil bruke energi på å lete etter sanksjonsmuligheter mot de som forlot møtet på ulovlig vis.

Ikke skjedd før

– Vi er ikke kjent med at noe tilsvarende har skjedd i et konstituerende kommunestyremøte, sier seniorrådgiver Helge Kvandal i Kommunaldepartementet til NRK.

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot sier til Altaposten at han er overrasket over det som har skjedd i Alta, og kaller det hele barnslig og urimelig.

Han mener at det å ikke utsette møtet ikke er grunn til å forlate kommunestyremøtet.

Frank Aarebrot

Professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Uten en god begrunnelse har man ingen grunn til å utsette. For det er ikke de andre partienes skyld at ikke Frp har kontroll over sine medlemmer. Og med det som bakgrunn blir en boikott både barnslig og urimelig. Som om det er gjort i sinne fordi man fikk flertallet imot seg, sier Aarebrot til Altaposten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark