– Det vakreste jeg har sett i mitt liv

Folket på Svalbard var i ekstase etter å ha opplevd solformørkelsen. Fenomenet fikk også internett til å koke.

Se de umiddelbare reaksjonene fra Longyearbyen

Se de umiddelbare reaksjonene fra Longyearbyen etter solformørkelsen.

 Ragnhild Schrøder Nisi

Romfysiker, Ragnhild Schrøder Nisi, var NRKs ekspert på Svalbard.

Foto: Marita Andersen / NRK

– Hva skal man si? Det var helt ubeskrivelig. Fantastisk rått. Den store månen som var over sola, det totale mørke, bilene som lyste der borte, fjellene i horisonten bak oss, det var helt nydelig, jeg er så glad, sier en av de NRK var i prat med etter den totale solformørkelsen på Svalbard fredag.

Romfysiker, Ragnhild Schrøder Nisi, var også i ekstase.

– Det var over all forventning. Helt fantastisk. Plutselig ble det veldig mørkt. Hele landskapet ble fullt av skygger, så kom diamantringen til syne før det bare ble mørkt. Det var solnedgang i alle retninger, med rød himmel, man så solen på fjellene, sier Nisi.

Kortversjon av solformørkelsen:

Se hele solformørkelsen på under ett minutt.

Se hele solformørkelsen på under ett minutt.

Ville nett-tall

Øysamfunnet består vanligvis av cirka 2.000 innbyggere. Det tallet ble doblet i forbindelse med solformørkelsen.

Men også andre steder i verden har interessen for dette fenomenet tatt av. Mange delte sine bilder på Instagram med emneknaggen #yrno.

NRK hadde en egen nettsak for engelskspråklige om solformørkelsen og nett-TV-sendingen, som gikk over hele verden.

På det meste var over 200.000 unike brukere på nett og mobil innom NRKs nettsaker om solformørkelsen. Artikkelen på engelsk, som blant annet var lenket til av franske Le Monde, var besøkt nesten 300.000 ganger.

– Vi hadde forventet at dette skulle bli en snakkis i Norge, og at vi kanskje skulle få noen besøk fra spesielt interesserte i utlandet. At det skulle ta av slik det gjorde, var vi ikke forberedt på, sier nyhetsredaktør i NRK Troms, Nina Birgitte Einem.

Solformørkelse

Folk samlet seg blant annet rundet Giza-pyramidene utenfor Kairo for å se på solformørkelsen på fredag.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Kaos sekunder før sending

Hun innrømmer at det var et sjansespill å planlegge to timer direktesending fra Svalbard. Usikkerhet rundt været var en ting.

– I tillegg ante vi ikke hvordan utstyret ville reagere på kulden og det potensielle trykket på nettverket der oppe. 40 sekunder før sending falt den ene sendere ut, da tenkte jeg at vi hadde dummet oss ut, sier Einem.

– Men til slutt ble det en fin dag for NRK og oss her i Troms. Jeg er veldig stolt over jobben vi har lagt ned, og at vi, som et av de minste distriktskontorene i NRK, klarer å få til noe som treffer så stort som dette gjorde.

Langversjon av solformørkelsen:

Montasje