Hopp til innhold

– Det skal være dømte på stortinget

Valgforsker mener det er normalt at noen politikere kjører i bakrus.

Jan Henrik Fredriksen

FrPs stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen er dømt til fengsel for promillekjøring. Skal politikerne representere folket må slikt skje innimellom, mener valgforsker.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Onsdag ble det kjent at Finnmarks stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, Jan-Henrik Fredriksen, ble dømt til 16 dagers betinget fengsel for promillekjøring .

Valgforsker Anders Todal Jenssen mener det er helt normalt at også noen politikere kjører i bakrus.

Anders Todal Jenssen

Valgforsker Anders Todal Jenssen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

– Hvis man vil ha politikere som er representative for folk i meninger og adferd, ja så skal det være noen promilledømte også på stortinget.

Jan-Henrik Fredriksen ble stoppet av politiet i Kirkenes en lørdag i desember. Alkoholtesten viste at han hadde en promille på 0,6.

Jan-Henrik Fredriksen innrømmer at han har gjort en feil, og han vil ta den straffen han får. Utover det vil han ikke kommentere saken.

Tror ikke det er skadelig for partiet

Men vil denne promilledommen få noen konsekvenser for FrP og Fredriksen?

Valgforsker, Anders Todal Jenssen, tror ikke en promilledømt stortingsrepresentant vil skremme FrP-velgerne i valget til høsten.

– For partiet sin del er nok dette kjedelig, men det er nok ikke skadelig i forholdet deres til velgerne, fordi FrP står for en mer liberal alkoholpolitisk linje, og fordi velgerne deres har langt mer liberale oppfatninger om slike spørsmål enn de fleste andre partienes tilhengere.

Allikevel tror Jenssen at Jan-Henrik Fredriksen og FrP vil få stor kritikk fra andre partier om deres holdning til fyllekjøring i valgkampen.

– Her er man for noen lover, og vil håndheve dem strengt, men de lovene man ikke har like godt forhold til gir man egentlig blaffen i.

Les også: